Без 18 млн. лв. за профилактика можем да загубим стотици милиони лева и да оставим без поминък цели региони

Без 18 млн. лв. за профилактика можем да загубим стотици милиони лева и да оставим без поминък цели региони

Интервю с д-р Трифон Цветков- председател на Българския ветеринарен съюз

 

Д-р Цветков, какво се случва с взаимоотношенията между частно-практикуващите ветеринарни лекари, чийто представител сте вие в лицето на БВС и държавата?

- От създаването на Българския ветеринарен съюз /БВС/ през 2008 г. до днес срещаме едни и същи трудности. Те са свързани с изплащането на средствата по държавната имунопрофилактична програма. Непрекъснато се създават проблеми със заплащане труда на регистрираните ветеринарни лекари, които я изпълняват.От 2008 до 2013 г. сключвахме годишен рамков договор. Въз основа на него се осигуряваха целеви средства в размер на 18 млн. лева от държавния бюджет. Тогава те се изплащаха редовно и в пълен размер.

Тогава кога и защо се породиха проблемите?

-         Проблемите започнаха благодарение на бившия министър на земеделието Мирослав Найденов. С промени в закона той наложи тези средства да се изплащат от Държавен фонд „Земеделие” като помощ за животновъдите. Това доведе до много повече и по-сериозни проблеми от самото заплащане. През последните четири години ваксинациите започнаха да се извършват в последните месеци на годината, което е против логиката на науката и практиката в областта на профилактиката на опасните заразни заболявания. Типичен пример е антракса, срещу който трябва да се прави профилактика през март-април, а не да се прави в огнищата на болестта, след като тя се появи, което няма ефект.

Всички знаете, че контролът по цялата хранителна верига е изискване на Европейския съюз, но началото на веригата- болното животно, е силно подценен проблем. Не е нормално за него да отговаря само една дирекция в Българската агенция по безопасност на храните/БАБХ/, а всички останали да се занимават с контрол на храните в търговските обекти. Това трябва да бъде приоритетна дейност и не случайно в миналото цялата НВМС изпълняваше тези важни функции. Тази нова организационна структура също беше създадена по идея на министър Найденов, под претекст, че се изпълняват европейски изисквания, но с непрекъсната поява на опасни болести тя доказа категорично своята ненадеждност. Така, че надявам се в програмата на бъдещите управляващи да залегне нова организационна структура на ветеринарната служба в България. Не е логично държавните ветеринарни лекари да не достигат даже за ефективен контрол в търговските обекти, а в Министерството на земеделието да седят над 100 техни колеги, които да дават експертни мнения на министъра!

Абсурден се оказа и стремежът на премиера Орешарски  и шефа на БАБХ проф.Моллов да възложат програмата на държавните лекари само за 5 млн.лв. След нашите протести и стачка се стигна до осъзнаване на сериозността на проблемите, които БВС поставя. Но за съжаление, за обезщетяване на стопаните бяха платени повече пари, отколкото ако беше направена профилактика.

Тези икономии доведоха през 2015 г. за първи път до появата на такова екзотично заболяване като синия език, което не е характерно за страната ни, което наложи бърза ваксинация на цялата страна.

 

 

Какви вие като браншови съюз, виждате необходимите промени в тази посока?

 

-         Ние от БВС поставяме като непосредствена задача пред новия министър и новото правителство изготвяне на нов ЗВМД, вместо досегашния, който е 500 страници и в който са регламентира стотици неща, които са за наредби. Това е единственият начин да се намери генерално решение на база негативния опит до тук. Ето ви един парадокс от отишлия си парламент. Направиха се 12 лобистки поправки, предложени от проф. Иван Станков от АБВ, като например такива, че ветеринарния лекар трябва веднъж месечно да посети животновъдния обект или ветеринарите-преподаватели /като самия него/ да не са длъжни да бъдат членове на съсловната си организация, за да не плащат членски внос. След нашето компетентно противопоставяне се стигна до там самият вносител да внесе обратните поправки на предложеното от него и да приеме позицията на БВС.

За да разберете смисъла на нашите усилия, ще дам следния пример на вашите читатели. Стойността на овцете и говедата в страната е около 1 милиард лева, а профилактичната програма е 16 млн.лв. Опитите да се пести от тези незначителни за държавата при бюджет от 50 млрд. лева, могат да доведат до стотици милиони лева загуби при смърт и до загуба на поминък на цели селски региони в страната! Това искаме да разберат българските граждани и политиците, които ги представляват, защото това е въпрос на националната сигурност.

 

Какво ще кажете за другото опасно заболяване- нодуларния дерматит?

-         Нашите членове се оказаха корпусът за бързо реагиране, който помогна за ваксинацията на цялото поголовие срещу нодуларен дерматит. Признание за това е и фактът, че на 8 и 9 септември миналата година се състоя среща на министрите на земеделието  от европейските страни в София. На нея беше дадена отлична оценка за предприетите мерки срещу опасната болест. Това ще доведе до промяна в остарялата европейска директива. България стана и домакин на обучения на ветеринари от Унгария, Чехия, Сърбия и други по темата. Какво по-добро доказателство, че когато държавата и частната сфера си партнират професионално, нещата се случват.

И въпреки това, в навечерието на професионалния ни празник 14 декември, се случи поговорката „лъжичка катран в казана с меда”. На свое заседание в началото на декември 2016 г. ДФ „Земеделие” гласува вместо предвидените 16.2 млн.лв. за ветеринарна дейност, да ни се заплатят само 5 милиона! А на същото заседание са гласувани безмислените 4 млн.лв. за хуманно отношение към птиците! Това доведе до нашата бърза реакция. Свикахме пресконференция и заплашихме с протест. След среща с министър Танева на 21 декември се свика ново заседание и парите бяха платени. Затова и аз изпълних обещанието си и от името на БВС и връчихме веднага нашия плакет и красив букет.

 

Каква е позицията на БВС по тежкия проблем с бездомните кучета?

 

-         В последните месеци се обсъжда национална програма за борба с безстопанствените кучета. Идеята е, освен стотиците хиляди левове, които плащат общините, държавата да дофинансира още дейности за тях. Особено тежък е проблема от медицински аспект, тъй като в България са 51 % от случаите с кучешка тения в цяла Европа. Не по-малко опасни са бясът и бруцелозата, които те носят. Така, че вместо непрекъснато да се спекулира с „хуманното отношение към четириногите”, трябва да се намери професионално решение. Фирми, маскирани като НПО всъщност искат чрез различни приюти с публично-частно партньорство да получават по 800 лева месечна издръжка за куче, докато пенсионерите живеят с 200 лв! Това е цинична схема за източване. От БВС предлагаме кардинално решение- с държавни средства да се регистрират, чипират и кастрират всички кучета- и то в лицензирани ветеринарни лечебни заведения.

 

Вярно ли е, че БВС вече е европейско и международно признание?

 

-         БВС получи и своето европейско признание. Ние членуваме в Европейската федерация на ветеринарните лекари /FVE/ и на 12 януари тази година наш гост бе изп.директор на организацията Ян Ваартен. Пред него представихме подробно нашата дейност и проблемите на ветеринарното дело в България, за чието решение настояваме. През пролетта БВС ще бъде домакин на балканска среща на ветеринарните съюзи, на която ще присъстват президентът и изп.директор на FVE. Това означава, че нашата организация вече работи активно в балканска и европейска перспектива, което е признание за нашите усилия.

Интервю на Иво Йорданов

Снимки д-р Иван Щерев


sn.1
sn.2
sn.3


2017-02-04 08:39:41