Започва модернизация на газовото хранилище в Чирен

Започва модернизация на газовото хранилище в Чирен

С прокарване на нов експлоатационен сондаж днес официално бе дадено началото на процеса по модернизация на подземното газово хранилище в Чирен.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, заедно с изп. дир. на БЕХ Жаклен Коен, Георги Гегов – изп. дир. на „Булгартрансгаз” и Мария Владимирова, прокурист на компанията, изпълнител на проекта - „Проучване и добив на нефт и газ” официално стартираха сондирането.

„С днешното събитие за пореден път показваме, че правим всичко възможно за модернизацията и развитието на нашата газопреносна мрежа, в частност по съхранението на природен газ”, заяви Георги Гегов, изп. дир. на „Булгартрансгаз”.

„Днес слагаме началото на модернизацията на подземното газово хранилище в Чирен – обектът, който е с изключително важно стратегическо значение за енергийната сигурност на страната”, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. „Благодарение на проектите, по които „Булгартрансгаз” работи в България много скоро ще има подземно газово хранилище, което ще отговаря на най-високи стандарти. Успешната реализация на тези проекти е още една предпоставка ние да развием нашата концепция за изграждане на газоразпределителен център на територията на България”, допълни министър Теменужка Петкова.

„За нас е чест да бъдем партньор на „Булгартрансгаз” и да помогнем за разширението на газовата независимост на България”, заяви  Мария Владимирова, прокурист на „Проучване и добив на нефт и газ”.

Първият етап от проекта предвижда два нови експлоатационни сондажа, с които да се увеличат възможностите за дневен добив и нагнетяване на природен газ. Като цяло проектът за разширението на подземното газохранилище в Чирен предвижда увеличаване на капицитета за съхранение на природен газ от 500 млн. куб м до 1 млрд. куб м природен газ.

Специални гости на събитието бяха зам. председателят на 43-то НС Явор Хайтов, народният представител от ГЕРБ Петя Аврамова, в.и.д. областен управител на област Враца Мирослав Комитски, в.и.д. кмет на Община Враца инж. Красимира Георгиева.


Сн.1
Сн.2
Сн.3

Коментари2015-10-20 14:48:24