Димитър Чукарски: “Ломско пиво” се пие на три континента

Димитър Чукарски:  “Ломско пиво” се пие на три континента

Г-н Чукарски, като каква ще определите текущата година за “Ломско пиво”?

Последните няколко години в “Ломско пиво” се характеризират с една изключително активна инвестиционна дейност. Правят се капиталовложения, които подобряват от една страна качеството на бирата, която се предлага на пазара, а от друга страна - се увеличава портфолиото с предлаганите от нас продукти, така че да можем да отговорим на голямата конкуренция. Най-важното е, че ние продължаваме да работим по класическата технология и правим бирата, единствени в България, по начина, по който тя е правена хилядолетия наред. Именно тази класическа технология е нашата гордост. Тя е гарант за изключително високо качество и сме горди, че можем да предложим такъв продукт на нашите клиенти.

Кои са пазарите на вашата бира и за кои държави изнасяте?

Изключително радостни сме от факта, че през тази година осъществяваме износ на нови три пазара. В днешния ден, когато взимате това интервю, дори правим бутилиране на количества, които ще бъдат изнесени за Ирак. Финализирали сме договори за САЩ - бирата ще бъде произведена и изнесена през следващата седмица. Имаме подписани договори за износ на бира за Италия. Освен това ние сме най-големият износител на българска бира на румънския пазар. Така че нашата дейност е широкообхватна. Разбира се, не спираме и да се доусъвършенстваме. Изключително важно за нас е, че успяваме, въпреки сериозната конкуренция, в която работи нашия сектор, да бъдем “в крак” с нововъведенията, независимо, че не сме част от някои от големите международни концерни, които разполагат със съвсем други възможности, а и с технологии, които наистина им дават възможност да произвеждат бира с ниска себестойност. Имаме за какво да се радваме. През 2014 г. успяхме да приключим годината с печалба. Добри са резултатите ни и за първото тримесечие на 2015 г. Надяваме се така да продължим и през цялата 2015 година, а и за в бъдеще. Предстоят ни още нови моменти и предизвикателства, на които ще отговорим по подобаващ начин и се надявам, че нашите фенове ще бъдат удовлетворени от продукцията и разфасовките, които им предлагаме.

Каква бира изнасяте?

Различни са. Например за Ирак и Италия изнасяме бира с марката “Алмус”. За САЩ е под друга марка, за Румъния -под трета. Що се отнася до разфасовките - за Ирак и САЩ изнасяме бутилки еднократно стъкло, а за Италия ще има цялата гама продукция.

Да очакват ли феновете Ви нови асортименти?

Да, планираме да имаме нови асортименти. Сега започна най-активният сезон в продажбите на кехлибарената течност. Знаете, че през лятото е предпочитана светлата бира, заради по-ниския градус, но зимата се консумира и тъмно пиво. Без да скромнича, ще кажа, че нашата малцова напитка е най-добрата. Както всеки път, така и сега, ще предложим на пазара най-добрата реколта тъмно пиво. С гордост мога да го кажа, тъй като ние влагаме изключително висококачествени материали, които закупуваме от Германия, от световните лидери в производството на материали за тъмно пиво, имам в предвид специалният хмел, от който се прави тази тъмна бира.

Смятам, че само ние можем да предложим едно високо ниво както на българския потребител, така и на външни пазари. Това е нещото, което наистина ни прави уверени да продължим да инвестираме.

Според вас “Ломско пиво” налага ли се на българския пазар?

Вече 121 години сме познати на пазара. Категорично “Ломско пиво” се е наложило и е любимо пиво на мнозина. От дълги години задоволяваме потребностите на хората от Северозападна България. Познати и предпочитани сме и в трите области - Видин, Враца и Монтана.

Каква е последната инвестиция в пивоварната?

Непрекъснато имаме нововъведения в завода. Последно въведохме в експлоатация две нови линии - едната е за раздуване на пластмасовите бутилки, а другата - за пакетиране на стъклени и пластмасови бутилки в стекове.

Какво ново предстои?

През този месец предстои откриването на линията ни за кенове. Това е поредното доказателство, че пивоварната задоволява и най-капризния вкус на клиента. Пожелавам на всички наши фенове и приятели едно незабравимо лято, изпълнено с много емоции и пенливи наздравици.

Интервю на Венера ВЪРБАНОВА


1
2
3

Коментари2015-08-20 11:17:29