ДЅалканът пее " на »ванчова пол€на

ДЅалканът пее

Ѕлизо 370 участници от 21 населени места показаха богатството на български€ фолклор по време на традиционното надп€ване и надиграване „Ѕалкана пее”, организирано от ќбщина ¬ършец в последни€ ден от ѕразника на курорта, минералната вода и Ѕалкана „¬ършец 2015”.

Ќа 9 август в местността „»ванчова пол€на” – най-високата точка от местни€ лесопарк, в 6-часовата програма, ко€то н€маше конкурсен характер, взеха участие певци, танцьори и музиканти от всички възрасти. Ќай-малката участничка-певица бе на 7 годинки, а най-възрастни€т – музикант на достолепната 85-годишна възраст.

Ќа откритата сцена се представиха самодейни колективи и индивидуални изпълнители от читалища, пенсионерски и фолклорни клубове от областите ћонтана, ¬раца, ѕлевен, ¬идин и —офи€, и разбира се, местните фолклорни групи и състави от всички населени места на община ¬ършец. ƒебют в „Ѕалкана пее” бе участието на двете новосформирани певчески групи към читалището и пенсионерски€ клуб в с. ƒраганица.

ћного от самодейците идваха за пръв път на празника, н€кои б€ха дошли чак от ѕлевенско, ¬идинско, Ѕобов дол, за да участват в надп€ването. »маше и стари познайници, като двойката пенсионери ’ристина и  рум от ћонтана, които не пропускат да дойдат тук вс€ка година, за да се представ€т с изпълнени€та си на устни хармоники и дудук, пременени както подобава с вълнените носии, чорапи и калпаци, въпреки 35-градусовата жега. ¬сички групи и състави получиха грамоти за участие във фолклорни€ празник от името на кмета на община ¬ършец инж. »ван Ћазаров.

—тотиците жители и гости на курортни€ град, излезли сред природата, отпуснаха душите и сърцата си, като жадно поглъщаха красотата и богатството на български€ фолклор, кристално чисти€ планински въздух, и търсеха прохлада в с€нката на боровете наоколо. ƒоброто настроение се допълваше и от апетитното ухание, носещо се от скарите с кебапчета, и от студената, пенлива бира – на празник, като на празник!

≈велина √≈ќ–√»≈¬ј
2015-08-14 11:48:57