Откриха официално празника на минералната вода във Вършец

Откриха  официално празника на минералната вода във Вършец

На 07.08.2014 г. официалната церемония по повод Празника на курорта, минералната вода и Балкана започна на откритата сцена пред НЧ "Христо Ботев 1900" с изпълнения на ученически духов оркестър „Дефилир” при СОУ „Иван Вазов” – гр. Вършец с ръководител Димитър Пеев. Тази година церемонията бе посветена на отбелязването на кръглата годишнина - 165 години курорт Вършец.

Официални гости на събиитето бяха: Ивайло Петров – областен управител на област Монтана, архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия, свещеноиконом Петко Балджиев – енорийски свещеник на гр. Вършец, Иван Барзин – кмет на община Вълчедръм, Радослав Найденов – зам.-кмет на община Берковица, Юлиян Иванов – председател на ОбС - гр. Берковица, ст. комисар Ивайло Антонов – директор на ОД на МВР - Монтана, гл. инспектор Иван Антонов – началник на РУП – Вършец, Дончо Страшлиев – началник „Митническо разузнаване и разследване” – гр. Лом, , инж. Анатоли Димитров – изпълнителен директор, председател на съвета на директорите на „Електростарт“ АД и председател на Общински съвет – Вършец, Венелин Стефанов – председател на УС на „ФК „Вършец 2012”, Руси Статков - член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация, общински съветници при ОбС – гр. Вършец.

Празничен благослов и поздравления към присъстващите отправиха архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия, свещеноиконом Петко Балджиев и областният управител на област Монтана Ивайло Петров.

В тържественото си слово кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров отбеляза: „Отново сме заедно тази вечер, за да отбележим и се поздравим с Празника на курорта, минералната вода и Балкана. Тази вечер е особена, защото празнуваме една впечатляваща годишнина – 165 години курорт Вършец. От далечната 1850 г. има писмени доказателства, които свидетелстват за това, как местен жител е бил излекуван в топлите минерални „гьолове” около село Вършец. От тогава започва дългият и труден път на преобразуване на курорта Вършец от малко, бедно планинско село в Северозападна България до превръщането му в този красив и модерен европейски курорт, какъвто е днес – курорт с красиви хотели, с уникална и неповторима алея на чинарите, курорт, на който боровият парк започва от центъра на града и се слива с Балкана, и всичко това, допълнено с мекия и здравословен климат, формиран от Северозападния дял на Стара планина, чудно хубавата природа и гостоприемството на местните жители. Тук е моментът да благодаря на всички, които обичат Вършец и го носят в сърцето си, на всички, които са работили и продължават да работят за неговото развитие и просперитет. Нека бъдем достойни продължители на делото на д-р Дамян Иванов, за да може Вършец да бъде един харесван, обичан и достоен град, желан за живеене от нашите деца."

Поздравителни адреси по случай Празника изпратиха Десислава Атанасова – народен представител от ПП ГЕРБ, 12 МИР - Монтана, Ивайло Петров – областен управител на област Монтана, Иво Иванов – кмет на община Лом, Симеон Шарабански – кмет на община Кнежа и Димитринка Каменова – кмет на община Берковица.

По традиция официалната церемония завърши с празнична заря, на фона на песента “Вода” в изпълнение на Елица и Стунджи.

След официалната част, празникът продължи с концерт на естрадната легенда Васил Найденов - обичан от няколко поколения българи, който взриви многобройната публика с вечните си хитове, песни от филми, акапелни изпълнения и с по-нови диско парчета. Заедно с него пяха Снежи и Руми от група „Трик”. Умението на Васил Найденов да общува с публиката, талантът и професионализмът му, добре подбраният репертоар допринесоха за многократното му извикване на бис и за чудесното настроение на присъстващите, които се забавляваха от сърце и пяха заедно с изпълнителя.

Евелина ГЕОРГИЕВА


Коментари2015-08-13 09:51:03