Манолова: Борисов, показвам Ви Биляна, която работи за 700 лв. и не й ги плащаха

Манолова: Борисов, показвам Ви Биляна, която работи за 700 лв. и не й ги плащаха

Депутат със 7 хил. лв. заплата трудно вярва, че една шивачка не може да си вземе заплатата от 700 лв., подчерта Манолова


Г-н Борисов, показвам Ви Биляна – един обикновен човек, шивачка, която работи за 700 лв., но не ги получаваше и никоя институция в държавата не я защитаваше. Искам премиерът Борисов да види Биляна. С неговия джип той няма да стигне до цеха, в който тя работеше. Със смелостта си Биляна свърши повече, отколкото социалната министърка на Борисов. Биляна се пребори за това хиляди хора да получат невзетите си заплати и заради Биляна и нейните колежки се прие нов закон в държавата.

Това заяви Мая Манолова от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ в предаването „Тази събота и неделя“ по бТВ. В предаването тя беше с Биляна Христова – една от шивачките от фабрика в Дупница, на които Манолова помогна да вземат неизплатените си трудови възнаграждения.

Обещахме, че ще показваме обикновените хора. Биляна поведе своите колежки, за да се противопоставят на работодател, който не изплащаше заплатите им системно. Аз съм напориста заради хора като Биляна, допълни Манолова.

Потърсих Мая, след като писах на местно ниво в общината в Дупница, до институции и инспекции, но два-три месеца нямах никакъв отговор и работехме без пари. Манолова веднага отговори и беше единствената, която се отзова. Същия ден, следобед, дойде във фирмата в Дупница. Когато я потърсих за втори път, защото и следващият работодател не ни плащаше, тя отново дойде. И двата пъти си взехме забавените заплати. За мен Мая е един смел човек, който се бори за народа, разказа историята на шивачките от Дупница Биляна Христова.

Обърнах се към всички институции в България да съдействат за защита на тези работници. Повече от една година търсихме решение и накрая го намерихме с внасянето и написването на нов закон. Един депутат, който взима 7 хил. лв. заплата, трудно вярва, че някой не може да си вземе заплатата от 700 лв., подчерта Манолова.

Можех да не си подавам оставката като омбудсман, но искам в огледалото да не виждам сенките на други хора, както вероятно Борисов вижда. Искам в огледалото да виждам решените проблеми на обикновените хора. Няма да спра и няма да се откажа, заяви тя.

На въпрос на водещата, че премиерът Борисов може да се обади на Биляна по телефона и да се наложи той и Манолова „да я делят“, Манолова отговори, че може да предложи на Борисов да си разделят миньорите в Оброчище, които още не са си взели заплатите, организаторката на протестите в Пещера срещу замърсяването на въздуха Златка Цвеева, която се бори срещу един от приближените олигарси на Борисов, който я съди за 150 хил. лв. заради гражданската й активност в комитета за чистия въздух. Мога да поделя с премиера работниците от една самолетна компания, собственикът на която има протекцията на неговия приближен кръг и четвърта година пилотите не могат да си получат заплатите. А какво да кажем за майките на деца с увреждания? Неговата социална министърка унищожи закона им, който приехме преди три години след многомесечни протести и палаткови лагери пред парламента, заяви Манолова.

Майките на деца с увреждания са сред най-близките ми хора. Не ги поканих тук, защото те съзнателно седят далеч от предизборната кампания. Това са едни силни жени, които са мои приятелки, на които познавам семействата и децата, каза още тя.    

Коалиция "Изправи се! Мутри вън!" е с номер 18 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!




2021-03-13 13:27:00