ВАС оправда окончателно Маринела Николова за конфликт на интереси

ВАС оправда окончателно Маринела Николова за конфликт на интереси

ВАС: Няма конфликт на интереси в действията на Маринела Николова като кмет

В петък, 12.02.2021 г., излезе окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС) по дело, в което се оспорва като незаконосъобразно решение на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). В решението се приема, че Маринела Николова, в качеството й на кмет, не е в конфликт на интереси с дружество, което наема общински земеделски земи, а решението на КПКОНПИ, с което е бил установен такъв конфликт на интереси, е в противоречие със закона.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. По този начин е установено с влязъл в сила съдебен акт, че твърденият конфликт на интереси на кмета на община Козлодуй не съществува. КПКОНПИ се е задействала по сигнал, подаден в началото на изборната 2019-та година.

От тогава до момента бяха проведени редица проверки, изслушвания и аз съм изключително удовлетворена от крайния резултат“, каза Маринела Николова и допълни: „На моите недоброжелатели, а те за щастие не са много, искам да пожелая здраве, вяра в собствените си сили и нека най-сетне намерят мир и спокойствие“.

Всъщност казусът е с общински земи, които през 2016-та, 2017-та и 2018-та година са отдени под наем след проведен търг на единствения явил се участник – частна фирма, обработваща земеделските земи в община Козлодуй. Със същата частна фирма през 2010-та година е бил сключен договор за аренда по отношение на земи, собственост на Маринела Николова. След подадения сигнал КПКОНПИ предприема действия и установява конфликт на интереси на кмета на община Козлодуй. Врачанският административен съд (ВрАС) потвърждава решението на КПКОПНИ и делото стига до ВАС, където се произнасят с окончателното решение в полза на Маринела Николова – кмет на Община Козлодуй.

Уважаваният адвокат Александър Кашъмов представляваше Маринела Николова и сподели след края на делото: ”Съдът е приел, че отдаването под наем на общински имот е безспорно дейност в обществен интерес, при това извършвана под контрола на Общинския съвет. Това е така, тъй като в общинския бюджет постъпват средства от сделката. Същевременно преценката на редовността на документите в процедурата и определянето на наемната цена се извършва от комисията по търга с явно наддаване, в която кметът не участва. В конкретния случай фирмата е монополист – реализирала е доминиращо положение на пазара. Общината от години отдава под наем имоти на същата фирма, като това е сторено още по времето на предходния кмет. Сключените договори са двустранни, като цената е сходна в договорите, сключени с Общината и със собственика по наследство Маринела Николова, като „сходството на условията, при които договорите са сключени, изключва възможността за извод за осъществяване на нематериална помощ и подкрепа“ казва конкретно в решението си ВАС. Удовлетворен съм от този изход на делото и приетото от ВАС тълкуване, в което се цитира съдебна практика и практика на Съда на Европейския съюз, тъй като обратното би създало опасен прецедент, при който едно неоправдано широко и излизащо извън рамките на закона тълкуване на понятието „конфликт на интереси“ може да доведе до възможност за репресивни мерки и подмяна на вота на гражданите, които са избрали своите управляващи. Такъв би бил случаят и с настоящия кмет на община Козлодуй, която е избрана за втори мандат с много висок процент – над 70%. Това свидетелства за голямо доверие и очакване от страна на гражданите, че тя ще предприеме успешни управленски мерки“, обобщи адвокат Александър Кашъмов.              




2021-02-15 07:47:51