Ясни са победителите от конкурса за есе

Ясни са победителите от конкурса за есе

Наградиха победителите от националният конкурс за есе, посветен на живота и делото на Васил Левски. Той е продължение на младежкото състезание „Чиста и свята Република...”, което се организира ежегодно от 2014 година, в навечерието на 19 февруари – по повод обесването на Васил Левски. Инициатор и организатор на състезанието е врачанския ученически общински съвет. Състезанието се реализира с подкрепата на Община Враца и в партньорство с Младежкия дом и Патриотична програма - Враца.

Целите на организаторите са в благородна надпревара младите хора да покажат знания за живота и дейността на Апостола на Свободата и по своеобразен начин да докажат своя патриотизъм  и родолюбие. 

В конкурса участват младежи на възраст от 14 до 19 години от 7 града на България. Осмото издание – 2021 година е конкурс - есе на  тема:  „10 размисли от тефтерчето на Васил Левски “. Жури на конкурса са членове на Клуба на учителите будители към УОбС- Враца създаден през 2018 год. Конкурсните есета са оценени въз основа на няколко основни критерии - познаване на  историческите факти и събития; умение за извеждане на теза и доказателство; интерпретация  и креативно мислене; оригиналност и творчески подход; недвусмислено изразяване на лична позиция; удачно подбрани аргументи; спазване на езиковите норми.

Първото място в конкурса бе присъдено на възпитаничката на врачанското СУ „Христо Ботев” Преслава Николова. Втора награда бе връчен ана Теодора Василева от същото учебно заведение. Трета позиция зае Яна Врачовска от ПГО „Елисавета Багряна” в Бяла Слатина. Поощрителна награда бе дадена на Виктор Стоянов, ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф” гр. Разград. Специална награда на организаторите получава и Борислав Димитров от София.
2021-02-19 15:11:48