Надя Минева от Винарна Типченица: Медалите са доказателство за правилната посока, в която вървим

Надя Минева от Винарна Типченица: Медалите са доказателство за правилната посока, в която вървим

Каква беше реколта 2020 г. за лозята на Винарна Типченица?

Във Винарна Типченица продължаваме традицията към подобряване качеството на гроздето и виното от реколта на реколта. 2020 година беше дъждовна, но благодарение на общите усилия на екипа, успяхме да приемем зряло грозде в добра кондиция за получаване на качествено вино.

Докъде стигна модернизацията на винарната?

Изграждаме допълнителни помещения към винарната в съседна старинна сграда, чието подземие е изградено на ръка от камък още преди десетилетия. Реновирахме пода и таваните, за да можем там да отлежават най-качествените ни вина, при подходяща за тях температура и влажност. Продължаваме с изграждането на дегустационна зала, зала за стабилизация и бутилиране на вино, както и помещения за съхранение на крайния продукт. Ще има и нова административна част на сградата. 

Пандемичната година ви донесе няколко награди. Разкажете ни повече за тях?

И тази година сме високо оценени със следните постижения: Златен медал от Concours Mondial de Bruxelles 2020 за Tochka Cabernet Sauvignon 2018. Две сребърни медала от Frankfurt International Trophy за Vratitza Vrachanski Misket 2019 и Tochka Rose (Merlot & Cabernet Sauvignon) 2019 и общо шест медала от Балкански винен фестивал (BIWCF) 2020 Златен за Tochka Rose (Rubin, Syrah & Nebbiolo) 2019 и сребърен за Vratitza Vrachanski Misket 2019, Tochka Rose (Merlot & Cabernet Sauvignon) 2019, Tochka Chardonnay & Colombard 2019 и Oak barrel Merlot 2018.

Изключително доволни сме от постигнатите резултати и на трите конкурса, като за първа година сме високо оценени в Брюксел със златен медал за Tochka Cabernet Sauvignon 2018, което е още едно доказателство за правилната посока, в която вървим и добрите резултати, които постигаме.

Какво ново ще предложите на вашите почитатели през новата 2021 г.?

От белите вина отново ще заложим на Vratitza Vrachanski Misket 2020, който и тази година ще изненада с богат и автентичен мискетов аромат. Tochka Chardonnay & Colombard 2020 и Tochka Sauvignon Blanc 2020 са другите ни две бели вина. Ще предложим две розета- от Мерло и от Рубин в серията При червените вина ще добавим Tochka Syrah 2019 и Tochka Rubin, Syrah & Nebbiolo 2019, сепажно червено вино, в което са изразени най-силно характерните черти на трите родствено свързани сорта. За първа година излизаме с отлежали червени вина от реколта 2018 Каберне Совиньон и Мерло – 12 месеца в дъбова бъчва и още 12 месеца в бутилка. Прекрасната изява на сортовия характер на вината и лекия нюанс на дъб са добре преплетени чрез бутилковия тон във виното.

Всяка изминала година работим все повече и повече по опознаване на тероара, спецификите на терена и засадените сортове. Нашият стил на работа е изява на собствения характер и максимална проява на вкусовия и ароматичния профил на вината. В технологичния процес избягваме излишни намеси, а само подпомагаме и ръководим процесите с цел получаване на натурални качествени вина, без излишни стабилизатори. Стриктно следим и въздействаме на процесите при отглеждане на лозето и следващата проява на ароматите и вкусовете във вината. Доверявайки се на Винарна Типченица пиете натурални, чисти и сортово изразени бели и червени вина.

 

Интервю на Иво ЙОРДАНОВ
2021-02-13 11:19:21