Как да превърнете новогодишните обещания за стройно тяло в реалност

Как да превърнете новогодишните обещания за стройно тяло в реалност

Винаги, в началото на всяка година, милиони хора си обещават да отслабнат, като най-сетне започнат да спортуват или да се хранят здравословно. Само че тези резолюции в повечето случаи не успяват и то по съвсем обясними причини.

Ето няколко трика, с които по-лесно ще спазите новогодишните си обещания – и с които наистина ще успеете да отслабнете.

Намерете лесна за следване, гъвкава програма, която работи за вас

Проста, безопасна и ефективна програма за отслабване ще бъде по-управляема в дългосрочен план и ще ви помогне да постигнете целите си. Можете да си изтеглите някое мобилно приложение, което предоставя преглед на личната информация на вас, с възможност за проследяване на индивидуалния ви напредък, хранене, упражнения и т.н.

Имайте предвид хранителните си навици

Разбирането на мотивацията, която стои зад избора ви на храна, може да ви помогне да вземете по-съзнателни решения. Опитайте и изберете истинска, прясна храна, когато е възможно. Това ще направи загубата ви на тегло управляема в дългосрочен план.

Закусвайте

Хората, които закусват, обикновено имат по-нисък (индекс на телесна маса) ИТМ, представят се по-добре в активността си през деня и в крайна сметка ядат по-малко през денонощието.

Спете добре и избягвайте стреса

Лишаването от сън и стресът могат да увеличат глада и умората ви, което автоматично води до по-висок прием на калории. Няма добро здраве без сън!

Яжте много протеини

Протеинът има мощни ефекти върху апетита като увеличаване на чувството за ситост, намаляване на глада и помощ в ограничаването на калориите. Най-добре е да закусвате яйца и кисело мляко всяка сутрин – така ще бъдете много по-сити.

Контролирайте вашата среда

Запасяването на кухнята със здравословни възможности, изборът на правилните ресторанти и носенето на собствени здравословни закуски в чантата ще ви помогнат да избегнете изкушенията и в крайна сметка да намалите калориите. А и така няма да имате оправдание, ако се изкушавате да седнете в някое заведение за бърза храна.

Проследете напредъка си

Документирането на лична информация и индивидуалния ви процес може да ви помогне да следите целите си. Резултатите са важни, за да бъдете мотивирани.

Не етикетирайте храните като „добри“ или „лоши“

Всички сме го правили в даден момент. Може би сте си мислили: „Ще ям хубава храна през седмицата, за да мога да хапна лоша през уикенда.“ Когато давате на храните силата да бъдат „добри“ или „лоши“, това ви създава възможност да изпитваме страх или вина, когато ядете нещо „лошо“.

Понякога, когато хората изпитват тази вина, те чувстват, че трябва да компенсират това, като ядат по-малко или прекаляват с натоварването във фитнеса. Премахването на етикетите ви позволява да имате по-голям контрол върху избора си и да се съсредоточите върху това как се чувстват тялото и душата ви.

Не ограничавайте цели групи храни

Отказването от определени групи храни или хранителни вещества като въглехидрати или мазнини до края на живота ви е не само нереалистично, но може да бъде вредно. Когато ограничавате определени храни, вероятно в даден момент ще се провалите, а това може да доведе до преяждане.

Вместо да се ограничавате, трябва да се съсредоточите върху метаболитната гъвкавост или способността да си набавяте разнообразна гама от храни и макронутриенти като протеини, въглехидрати и мазнини. Ключът е да внимавате за размера на порцията си и да се наслаждавате както на въглехидрати, така и на мазнини в умерени количества.

И вместо да изпробвате нова диета през 2021 г., отделете време, за да оцените връзката си с храната и да разберете как да се радвате и да зареждате тялото си. А здравословни ястия, които ще допълнят вашия режим, можете да намерите тук: https://www.foodpanda.bg/city/vratsa.
2021-01-28 09:58:27