Врачани се надигнаха, искат работещ влек на Пършевица

Врачани се надигнаха, искат работещ влек на Пършевица

снимка:Горан Иванов

 

Стотици скиори от Северозапада останаха разочаровани от невъзможността да ползват  ски влека на Пършевица през почивните дни. Заради скъсано въже, съоръжението бе спряно. Скиорската общност се обърна с апел за помощ първо към кмета на община Враца Калин Каменов. Отговор от там няма към момента.

Собственик на ски съоръженията на писта "Пършевица" е местният производител на млечни продукти Димитър Зоров.

Останали без възможност да скарат ски, хората обмислят да направят сдружение, подобно на това за язовир „Дъбника“ с цел подобряване условията и запазването на ски център Пършевица.

„Ако имаме сдружение и клуб с членски внос, поемайки отговорност за опазване ще можем да искаме контакт и преговори с г-н  Зоров. Идеята на сдружението е не да се изправяме срещу него, а заедно да развиваме обекта. Никой няма да инвестира в нещо което не носи възвращаемост.

 

Сигурен съм, че много от нас за първи път са карали ски тук, а и много от нас учим децата си тук“, казва Калин Петров.

Има и негодуващи, че платили 20 лв. за ползване на влека, а той след второто им спускане се счупил. Подкрепят идеята за сдружение, но не са съгласни да вадят пари от джоба си за поддръжката му.

„Всичко е на Зоров, закупено е с цел. Свидетел съм 2019г, дойде на влека с моторната шейна, спря го и каза "ако не преместите колите от пътя влекът няма да работи" така че влекът е взет с ликвидационна цел“, смята друг от скиорите.

Любителите на зимните спортове призовават за задействане на Община Враца, Областната управа и ПП "Врачански Балкан".

„Да излязат и обяснят имат ли правомощия в района. Да се застави собственикът да осигурява безпроблемната работа на съоръжението, ако ли не последното да се откупи за сметка на Общината и за нуждите на гражданите. Общината да стопанисва съоръжението, така както стопанисва площад "Христо Ботев". Само тогава ще има работещ влек на Пършевица“, дават предложенията си скиорите.

Условията на Пършевица привличат хора от близо и далеч. Малки и големи се учат да карат ски или се спускат със шейни. Всички трябва да се вземат в ръце, за да се запази тази ни даденост. Особено във време на пандемия, това е едно от най-безопасните места, където хората могат да спортуват и дишат чист въздух и то само на 30 минути път с кола от Враца.  

 

 
2021-01-19 10:19:03