COVID-19 се отразява на финансовото състояние на „Тролейбусен транспорт“ – няма закрити линии

COVID-19 се отразява на финансовото състояние на „Тролейбусен транспорт“ – няма закрити линии

Публикуваме без редакторска намеса позицията на управителя на „Тролейбусен транспорт” Виктория Начева, по повод публикация на сайта на „Враца днес” и в-к „Северопазад днес”

 

За последната година, Община Враца финансира „Тролейбусен транспорт“ с 400 000 лв., под формата на безлихвен кредит, с който да бъде заплатено задължително самоучастие на дружеството по договора за новите автобуси.

Като управител на дружеството, поех ангажимент сумата да бъде възстановена до 30 септември 2020 година, но поради значителното намаление на приходите заради пандемията, средствата не бяха върнати в бюджета.

Поради тази причина на предстоящото заседание на Общинския съвет, ще бъде взето решение дали задълженията на „Тролейбусен транспорт“ да бъдат разсрочени, или не.

С цел компенсация на загубите, Община Враца ще осигури още 230 000 лв. за „Тролейбусен транспорт“. По този начин ще заплатим лизинговата вноска, която е отсрочена за края на месец декември. Със средствата ще бъдат обезпечени и възнагражденията на персонала на дружеството.

Въпреки неблагоприятната обстановка и намаления пътникопоток, линиите на градския транспорт не са закривани, не е имало забави при изплащането на възнагражденията на персонала, както и тези към различни доставчици на услуги.

Надграждането на екологичния обществен транспорт във Враца с нови 9 тролейбуси и 13 електробуса се изпълнява в рамките на проект,  финансиран с над 26 млн. лв. по ОП „Околна среда“.
2020-12-15 14:17:37