Монтана ще има нов площад с Европейски облик

Монтана ще има нов площад с Европейски облик

След близо 40 години централният площад “Жеравица” в Монтана ще бъде напълно променен. За целта с Министерско постановление държавата отпусна 5 милиона 350 хиляди лева.

“Реконструкцията на площад “Жеравица” бе една от причините да се кандидатирам отново за кмет на общината. Искането ми е от преди една година. Благодаря на българското правителство, че ни отпусна средствата. Ремонтът на площад “Жеравица” е изключително важен за жителите и гостите на града, за държавните институции, които се намират около него. Парковете около площада са обновени, сега ще ремонтираме и площада”, каза Живков.

Последният ремонт е правен в далечната 1983 година по повод 60 години от Септемврийското въстание и идването на Дипломатическия корпус. Тогава не е напълно завършен проекта, в които е имало фонтани с каскади и още куп неща. В момента площад “Жеравица” е в предаварийно състояние – настилката е разрушена, а подземните комуникации са в трагично състояние. “Радвам се, че правителството изпълни обещанието си и бяхме подкрепени. Надявам се, че през 2021 години ще успеем да направим нов площад с Европейски облик. Няма да е лесно. Това е голямо предизвикателство”, каза още кметът на Монтана Златко Живков. Вече има изготвен идеен проект за новия площад “Жеравица”.


1


2020-12-10 11:52:51