Разкриха допълнителни легла за Ковид във Врачанско

Разкриха допълнителни легла за Ковид във Врачанско

Допълнителни легла за пациенти с COVID – 19 са осигурени във всички болници на територията на област Враца. По този начин те са изпълнили своите ангажименти, съгласно разпорежданията от здравното министерство. Това обобщиха от Районната здравна инспекция във Враца. На територията на областта има общо подготвени 257 легла в различните болници и специализирани медицински заведения. От тях с днешна дата са били заети 115. Това са лица без усложнения. Болни в интензивен сектор не е имало, но данните са динамични и промени настъпват постоянно, уточни директорът доктор Кети Ценова.

След заповедта на здравния министър всяко здравно заведение в област Враца подсигури допълнително легла за пациенти с Ковид- 19. Така общият брой е 257 като 24 от тях са за интензивно лечение. Пациенти на апаратна вентилация на този етап няма, но 115 от леглата за пациенти в не тежко състояние са заети. От тях 67 са в тубдиспансера. Останалите са в болници в Мездра, Бяла Слатина, Козлодуй. Във врачанската са осем болни. На практика с днешна дата има свободни 142 легла и повод за напрежение няма, категоричен е шефът на здравната ниспекция д-р Кети Ценова. Легла за лица с коронавирус има вече отделени в Центъра за онкологични заболявания във Враца. Но заети засега – няма. Едно легло е отделено и в центъра за кожно- венерически заболявания, то също е свободно. По 10 легла са отделили държавната сърдечна болница в Мездра и специализираната държавна белодробна в Роман. Там също леглата са празни. Специализираното заведение в Мездра ще поема пациенти, ако леглата в общинската болница се запълнят.

12 легла за пациенти с Ковид – 19 има определени в Първа частна болница във Враца. Оттам са уверили, че имат готовност да разкрият още. С днешна дата здравното заведение чакаше да приеме трима болни. Наскоро са изписани други двама. Първа частна вече има увеличен дневен лимит на направления за PCR. Доскоро бяха 30, вече са 60. Бройката е увеличена за сметка на врачанската болница. В болниците са спрени плановия прием и плановите операции.

 
2020-11-20 10:31:11