Валят сигнали до ЦСМП-Враца, COVID поваля и медиците

Валят сигнали до ЦСМП-Враца, COVID поваля и медиците

Рязко се увеличава броят на заразените с COVID-19, поставени на домашно лечение от понеделник насам. Десетки са  повикванията на тел. 112 от граждани и от лични лекари до Центъра за спешна медицинска помощ във Враца, във връзка с влошено здравословно състояние и положителен тест на коронавирус. Не са изключение и сигнали от граждани, описващи чути в медиите симптоми на коронавирус, при които на място не се установява изискващ намесата на лекар здравословен проблем.  Така също се повишава броят на повикванията на пациенти със задух и затруднено дишане при които се оказва, че причината е хронично белодробно заболяване, което нормално се обостря през влажния есенно-зимен период. За това алармира директорът на ЦСМП-Враца д-р Галина Лещарска.

“На ден получаваме между 15 и 20 повиквания за лица с различна белодробна симптоматика и нормално всички се притесняват от заразяване с коронавирус, изискват преглед, диагностика и болнично лечение. Пациентите се транспортират до изолатор на спешно-приемно отделение, преглеждат се, изследват се, правят им се рентгенови снимки и след консултация със специалист пулмолог се насочват за хоспитализация или се връщат вкъщи за домашно лечение. С линейките на ЦСМП Враца се извозват по домовете за продължение на лечението пациенти от СБАЛПФЗ-Враца в подобрено общо състояние, с добри клинични показатели, за да продължат лечението и карантината у дома.

 Работата на медиците и целия персонал на ЦСМП Враца изключително  много се увеличи, както  в град  Враца, така и във филиалите в Бяла Слатина и Мездра, където броят на заразените прогресивно расте. Във връзка с дейността, отчитаме и повишен разход на лични предпазни средства, дезинфектанти , усеща се недостиг, тъй като всеки екип излиза с ново предпазно облекло, за да опази здравето си“, споделя д-р Лещарска.

Както в страната, така и в област Враца има недостиг на лекари, фелдшери и медицински сестри в спешната помощ.

„Лошото е, че много от колегите ни излизат в карантина. Към момента четирима са на домашно лечение и  изолация, а двама са настанени в болнично лечебно заведение. Това доста затруднява изпълнението на работните графици  / ЦСМП работи на 12 часови дежурства, в непрекъснат ритъм / и се  налага здравите да поемат повече смени, водещо до умора и преумора“, допълва директорът на ЦСПМ-Враца.

Линейките са достатъчно на брой, като тези във Враца са изцяло подменени с нови. Автомобилният парк в областта се подновява и е в добро състояние, линейките разполагат с нужната апаратура, разполагат и с апарати за интубирани пациенти. Ръководството на ЦСМП-Враца работи в направление, както за подсигуряване населението в област Враца от спешна медицинска помощ, така и да запази персонала, личния състав на центъра и техните семейства здрави. За своето предпазване от вируса на КОВИД 19  екипите на ЦСМП-Враца събличат ползваните от тях предпазни костюми, навън на открито, между линейките.

Заявили сме нуждата от контейнер, тип малка стая, в която медицинските екипи да свалят предпазните костюми, с който са били при Ковид пациенти. Там ще има обособена зона за опасните отпадъци, както и топло помещение. Надяваме се да намерим спонсори, който да ни подпомогнат в това начинание“.

Д-р Лещарска категорично подкрепя затягането на мерките в държавата, за да се ограничи разпространението на коронавируса. Според нея хората трябва да си останат по домовете, особено възрастните и учениците в големите класове. Да се дисциплинират учащите, да не се допуска събирането им в компании след часовете, да се следи за струпване на хора.

„За да издържи системата на наплива от заразени трябва усилия да положи всеки един от нас. Нека всички се пазим взаимно. Невярващите нека видят какво се случва по света и в развитите държави. Нещата не са никак добре, пандемията се разраства и в световен мащаб- тя променя живота ни. Призовавам хората да бъдат отговорни, да носят предпазни маски, да мият редовно ръцете си, да ползват дезинфектанти, да спазват дистанция и да се пазят“.

Нека бъдем отговорни пред себе си, децата и родителите ни и дано предишният начин на живот се върне по-бързо“, изрази надеждите си д-р Лещарска.

Силвия Симеонова

 

Повече по темата четете в днешния брой на в-к "Северозапад днес"!

 
2020-11-06 10:37:42