Жалбите по фактурите на Топлофикация Враца са изключително малко

Жалбите по фактурите на Топлофикация Враца са изключително малко

Инж. Кремен Георгиев - председател на Асоциацията на топлофикациите


Темата с изравнителните сметки за парното коментира в сутрешния блок на БНТ председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества инж. Кремен Георгиев. „Единствено и само проблем има при фактурата на "Топлофикация София" и той е с първоначалното й възприятие. Като цяло смятам, че може би малко се преувеличава с този т. нар. "проблем". Като цяло не би трябвало да има при самите фактури, тъй като те изглеждат по един и същи начин за всички топлофикации поне от 6-7 години.", коментира той.

Според него при изравнителната сметка от гледна точка на топлинните счетоводители не би трябвало да има проблем. „Всичко се смята по един и същ начин вече над двадесет години. В един и същи софтуер, който изчислява сметките и не е допускал грешка, не може изведнъж да допусне“, изтъква инж. Георгиев.

В момента тече проверка от страна на КЕВР по всички подадени жалби. Всички жалби на практика са срещу "Топлофикация - София", обясни инж. Георгиев и добави, че жалбите при другите топлофикации се броят на пръстите на едната ръка. Имам информация, че в Топлофикация Враца има много малко жалби, на които ще се отговори своевременно, както ме увериха. В Топлофикация Бургас и Плевен има нула жалби.“, посочи Геориев. Ако има допусната грешка в изравнителните сметки, които вече са били платени от абонатите, съответните суми ще бъдат възстановени, заяви председателят на АТДБ.

Във всички газови топлофикации се връщат пари, заяви той. Но връщането на пари за преден период и изравнителната сметка не са директно свързани една с друга, просто трябва да излязат в един и същи момент. "В крайна сметка намалението за целия период на цената на газа е под 20%, тъй като за всеки отделен месец в периода август 2019 - март 2020 намалението е различно. Тоест, изчислява се по нова формула и всеки един месец се получава различна цена на газа от тази, която е била", заяви още инж. Георгиев.  Той обясни, че в месеците с най-голямо потребление намалението е било най-малко - стигало е до 10%. Средно претегленото намаление никога не е било 40%. 

Новите промени в цената на газа няма да се усетят при сметките за топлинна енергия, тъй като тази тенденция при природния газ е заложена предварително в цената за топлинна енергия, подчерта още той. Според инж. Георгиев, ако от 1 юли до 30 юни 2021 г. няма някаква рязка промяна в цената на газа, цената на топлинната енергия ще бъде една и съща за целия отоплителен период.
2020-09-23 14:51:03