Домът на техниката почете бележити дати от българската история

Домът на техниката почете бележити дати от българската история

В навечерието на Деня на независимостта Домът на науката и техниката във Враца проведе своята традиционна историческа лектория. "Особено се радвам да ви приветствам за първи път през тази година, заради епидемията от коронавирус. Събрали сме се да отбележим две важни дати в българската история, случили се през септември- Съединението и Денят на независимостта", заяви в словото си председателят на УС на ДНТ Евелина Васкова. Тя направи кратка историческа ретроспекция на двете събития и подчерта, че всъщност това са двата най-големи върха от историята на третата българска държава. Те всъщност са дали този тласък в развитието ни в началото на ХХ век, когато въпреки воините са се раждали 200 000 българчета годишно, а България е била на четвърто място в света по производство на земеделска продукция на глава от населението, подчерта Евелина Васкова.

Изключително интересна лекция на тема "Хералдика, вексикология и фалеристика", базира на лекционния му курс в УНИБИТ изнесе доц. д-р Нарцис Торбов. Науките за гербовете, знамената и медалите са слабо познати, а всъщност началото им е поставено още през 1155 г. от френския граф на Анжу, който прави свой герб, запазен в книга. Как формата, цветовете и символите преминават до днешните гербове на държавите обясни по изключително интересен начин доц. Торбов.

Доброто настроение на всички присъстващи разбуди актьорът Емил Пеняшки със стихове за коронавируса и актуалната българска терапия срещу него с ракия. Събитието завърши с приятен коктейл.
2020-09-17 08:07:30