Добруджанци отново почетоха подвига на врачанци

Добруджанци отново почетоха подвига на врачанци

Жители и гости на Община Добричка се събраха на Мемориала в памет на загиналите от VI пехотна Бдинска дивизия за освобождението на Добруджа край село Козлодуйци, за да отбележат 104-ата годишнина от Добричката епопея. Сред официалните гости на събитието бяха кметът на община Добричка Соня Георгиева,  кметът на община Добрич Йордан Йорданов, зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов, народни представители, висши военни, както и семейството на един от основните дарители на мемориала Тони Йорданов от Мездра.

“Седмият ден на септември отново ни събира тук на мемориала на загиналите от VI пехотна Бдинска дивизия в Добричката епопея. Тук сме с мисълта за стотиците мъже, за които седмият ден на септември през 1916 г. е бил последният в земния им път. Днес след 104 години се връщаме към паметните дни на кръвопролитните битки за отстояване на националните интереси. Славни дни, белязани със себеотрицание, безстрашие и храброст, вписали се в историята ни като Добричката епопея. Епопея на честта и достойнството на българския войник. Когато след повече от век сме тук, на тази изконна българска земя, останала в пределите на България и цената за това е животът на хиляди, преосмисляме и ценности и приоритети, опитваме се да си представим тези мъже, за които дългът, войнската чест са били над всичко. Поклон пред паметта на храбрите мъже, дали живота си за България”, каза в тържественото си слово кметът на Община Добричка Соня Георгиева.

Присъстващите почетоха загиналите в Добричката епопея с едноминутно мълчание и положиха цветя на мемориала в памет на загиналите от VI пехотна Бдинска дивизия.


1
2
3


2020-09-11 09:51:51