Наредиха изложба с картините на професор Марин Коцев

Наредиха изложба с картините на професор Марин Коцев

Изложба с картините на родения в Оряхово професор Марин Коцев откриват днес в художествената галерия на града. 80-годишният творец живее в столицата, но местните помнят семейството му с това, че неговият баща Никола Коцев създава историческия музей, освен това издига престижа на крайдунавския град с работата си като учител и културен деятел.

Изложбата включва 66 картини на проф. Коцев, разказва уредникът на галерията в Оряхово Владимир Владимиров. Творецът  е бил преподавател в Художествената академия в столицата. Занимавал се е с естетическо оформяна на пространства в различни институции.

„Картините са от различни периоди на художника. Като се започне с ученически рисунки, в които се показват комични черти на преподаватели, прави различни църковни витражи, илюстрации. Рисува и видните личности на Оряхово от миналото, като естествено сред тях е и композиторът Дико Илиев“, разказва уредникът на галерията.

Проф. Марин Коцев имал огромното желание да присъства на изложбата, но заради опасенията свързани с коронавируса няма да присъства на откриването й.

Това не е първата изложба на художника в града, а от галерията разполагат и с негови творби. Откриването е тази вечер от 19 и 15 часа, а всеки ще може да я разгледа в рамките на месец.


сн.1
сн.2


2020-08-21 15:34:48