Успешен творчески сезон за пишурковци

Успешен творчески сезон за пишурковци

За първи в 87-годишната история на литературния клуб „Кръстьо Пишурка” при народното читалище „Постоянство 1856” кметът на Община Лом д-р Георги Гаврилов има удоволствието да покани неговите участници на прием по случай завършването на творческия сезон 2019-2020 година.

Събитието се състоя в заседателната зала на общинската администрация при строго спазване на противопандемичните мерки. 

Ломският литературен клуб е със стара история – каза художественият му ръководител литературният критик Юлий Йорданов – член на Съюза на българските писатели. - Той е правоприемник на създадения от шепа ентусиазирани млади ломчани на 8 февруари 1933 година литературен кръжок „Гео Милев”. През годините животът на клуба е вървял през върхове и долини, но е достигнал до наши дни. Носил е имената на поетите Николай Хрелков, Пеньо Пенев и Кръстьо Пишурка. Днес творците от клуба са изявени автори с награди от международни и национални литературни конкурси, с публикации в престижни списания и алманаси, имат и издадени книги. Те се ползват с авторитет в Съюза на българските писатели, неслучайно неговият председател докторът на философските науки проф. Боян Ангелов, изследвайки историята му, установи, че ломчани са първите в провинцията създали свое сдружение на пишещи.

Ползотворен се оказа сезонът 2019-2020 година. През него творците спечелиха колективни и индивидуални награди от 24 международни и национални конкурси за поезия, белетристика и публицистика. Клубът е носител на колективните награди на конкурсите, организирани от софийското читалище „Христо Смирненски 1946“ и община Свиленград. Гордост за ломчани са призовете на Александър Александров, завоювал специалната награда за белетристика - издаване на книга - от международния конкурс „Нов живец“ в столицата на южната ни съседка Гърция, а Ангелина Цанкова получи втора награда за поезия. В САЩ в международния конкурс „Изящното перо“, организиран от Салона за българска култура и духовност в Чикаго, Мариета Емилова се окичи със сребърен медал за поезия, а Юлий Йорданов – със златен медал за разказ. Сред лауреатите на националните конкурси са ломчаните Андриана Андреева, Анжела Борисова, Тихомир Горгачев, както и младите есеисти Илиан Николов, Ивана Каменова и Патрисия Ачкова. На приема с топли приветствени думи към ломските творци се обърна секретарят на общината Наталия Стефанова.

Тя връчи наградите на отличените автори. Церемонията завърши с литературен рецитал. Свои творби рецитираха Анжела Борисова, Тихомир Горгачев, Виолета Иванова, Светла Цветкова и Ивана Каменова. Всъщност, творческият сезон спусна завеса, но… само по календара, защото в близките седмици се очакват да станат известни резултатите от още три конкурса, а предстои представянето на пишурковци на още четири. Така че очаква ги горещо творческо лято. Лилия ХРИСТОЗОВА
2020-08-18 17:11:29