9 художници твориха на 9-ия пленер в Слатина

9 художници твориха на 9-ия пленер в Слатина

Девет художници събра деветото издание на пленера по живопис и дървопластика в берковското село Слатина.

В продължение на една седмица творците работиха сред красивата природа, а техен любезен домакин бе бутиковия хотел Шато Слатина и неговия управител Атанас  Изложбата от пленера бе открита навръх рождения ден на организатора му Найден Кирилов. Голямата изненада за него бе картина, нарисувана от всички участници в пленера. Той получи цветя и подаръци и от кмета Ваня Митрова и местното читалище. Водещият Петя Генова подчерта, че основна характеристика на тазгодишния пленер са пейзажите, вдъхновени от природата, но с личния почерк, техника и интерпретация на всеки творец. Тя благодари на шато Слатина и община Берковица за подкрепата и представи официалните гости, сред които заместник-областния управител Десислава Димитрова, кметът на община Георги Дамяново Нина Петкова и проф. Галилей Симеонов.

Към утвърдените художници Емилия Върбанова, Георги Паунов- Паунец, Любомил Драганов, Румен Атанасов тази година се присъдениха и младите Дебора Георгиев /внучка на Найден Кирилов/ и Инна Георгиева- студент по дизайн. Свои впечатяващи скулптурни композиции създадоха Красимир Кръстев и Катерина Бурова, които ще останат да красят парка на хотела.

Песенен поздрав към десетките гости на откриването на изложбата поднесе Женската певческа група към читалището в Слатина, пременени в новите си костюми. След това всички разгледаха творбите, поговориха с творците и вдигнаха наздравица с летен коктейл за тяхно здраве.

Всички си обещаха, че 10-ият юбилеен пленер през 2021 година ще е не по-малко вълнуващ.

Иво ЙОРДАНОВ

 

 


сн.1
сн.2
сн.3
сн.4
сн.6
сн.7
сн.8


2020-08-10 16:43:37