Антоанета Богоева спечели конкурса за сонет на името на Лъчезар Станчев

Антоанета Ботоева спечели конкурса за сонет на името на Лъчезар Станчев

96 поети от цялата страна взеха участие в Третия общобългарски литературен конкурс, организиран от Община Вършец на името на родения в града автор на текста на песента „Усмивката“.

Творбите от тазгодишното издание на амбициозния литературен форум бяха оценени от Мартен Калеев - поет, председател на журито, проф. дфн Милена Кирова – литературен историк и критик и проф. дфн Румяна Л. Станчева – литератор, дъщеря на Лъчезар Станчев.  

«За поредна година курортът Вършец и неговото общинско ръководство, в лицето на кмета г-н Лазаров, със съдействието на «Фондация Лъчезар Станчев за поезия“ , дръзва да подслони по благороден начин ценители и автори на поезия. Въпреки всички предизвикателства на делника ни, за днешното, поредно национално издание на конкурса за авторски сонет са предложени за обсъждане 97 творби. Можем само да гадаем колко поети стоят зад тях, но тъй като в стиховете осезаемо присъства вечната тема – любовта, можем да предположим, че текстовете са съпреживени – къде явно, къде тайно, от внушителен брой поетични души. Поетите, според своите възможности и достигната степен на извисеност с произведенията си и тази година са окуражители на всички нас», изтъкна председателят на журито Мартен Калеев, който е и «Заслужил гражданин на Вършец».

Първа награда с грамота и парична премия от 300 лева спечели поетесата Антоанета Богоева за сонета «Капки роса». Втора награда с грамота и парична сума от 100 лева получи Стефани Ангелова за произведението «Самозаблуда». Отличия с грамоти получиха Маргарита Мартинова за «Песнича за есента» и Диляна Колева за «Пречистващи сълзи». «Този конкурс вече е част от Културния календар на община Вършец.

В този материален свят, в който живеем, наистина имаме нужда от повече такива събития и Община Вършец не спира да ги подкрепя. Присъствието и оценките на членовете на това жури са гаранция за нивото и авторитета на конкурса. За мен е интересен, учудващ и радостен фактът, че толкова много произведения и участници са включени и оценени в тази поетична надпревара. Това показва един сериозен интерес към този конкурс», каза при връчването на наградите кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров.

Деветнадесет подбрани произведения от всички близо 100 изпратени сонета, участвали в конкурса, са включени в малък сборник «Лъчезарни сонети 2020», издаден от фондация «Лъчезар Станчев за поезия».

Евелина ГЕОРГИЕВА

 
2020-08-07 13:59:41