Красимир Митев представя „Докосване“ във Враца

Красимир Митев представя „Докосване“ във Враца

 Картини, стих и любов ще запленят публиката

 

Красимир Митев е известен художник, кореняк врачанин, реализиращ творчеството си в страната и чужбина. Завършил е института за преподаватели по изобразително изкуство в Дупница, след което Пластични изкуства и дизайн и Педагогика на изкуството в СУ „Св. Климент Охридски“ в София. Рисува от 4-годишен. Черпил е опит от известни художници, които са му били преподаватели. Показва картините си в България и по света, но сърцето му е в родната Враца и периодично прави изложби и тук. Горд баща е на две красиви и реализирани дъщери. Палома-Мария е известен модел, украсил не една и две корици на най-известните модни списания. Ана-Мария пък се е реализирала в Германия, наследявайки творческия талант на баща си. Най-новите творби на Красимир Митев ще бъдат показани на 9 юли вечерта в лятната градина на ресторант „Българе“, намиращ се  на площад Христо Ботев във Враца. Картините, които ще покаже този четвъртък са плод на вдъхновение, дошло по време на изолацията, заради коронавируса, като много от тях са откупени вече от чужбина.

 

Г-н Митев, разкажете ни за вашето творчество?

 

Рисувам абстрактни неща. Картините ми са много различни. Стилът ми е разнообразен и трудно разпознаваем. Рисувам смесена техника. Ползвам различни по вид бои. Случвало ми се е например да видя баба ми как боядисва прежда, вземам от нейната боя и се развихрям с нея. В картините ми влагам всичко, с което би могло да се рисува. Ползвал съм и по-нестандартни неща като например асфалт. Имам картини с части от зеблен чувал по тях. Друга пък е направена с тесто, купено от фурна в Барселона.

Как се приемат уникалните ви хрумвания и картини тук в България и в чужбина?

Хората възприемат всяка картина по свой начин. Моите картини са много радостни и пъстри с чисти цветове. Акцентът в тях е любовната тематика. Нещо, което напоследък е кът. Показват онова докосване между хората, което напоследък изчезна. Дори да си докоснеш душата на някого е мираж. Докосването във всичките му форми тотално изчезна и в един момент се появи тази пандемия, сякаш да ни покаже колко е важно да можеш да прегърнеш някого, да го усетиш близо до теб, нещо което сега ни е забранено. Относно приемането на творчеството ми в България то е разпознаваемо, както и аз като творец, което лично за мен е важно. Много е трудно да направиш самостоятелна изложба в чужбина, защото това е вид бизнес. Има куратори, които определят какво ще се случи, те определят и каква цена ще се постави на картините, но пък изпипват нещата уникално. Ти само рисуваш, отиваш и знаеш, че всичко ще е перфектно. Един българин извън граница получава ръкопляскания. Разбира се имам и огромни успехи. Мои картини са претворени върху модна линия на дизайнерката Лилия Едуардс.

 

Само с изкуство може ли да се издържа човек?

Аз не съм виждал богати художници. Колкото и да казваш, че имаш някакъв стил, той е измислен отдавна. Изкуството ти дава много, но не и финансово. Дава едно спокойствие, увереност, с него се освобождаваш от негативната енергия, като така помагаш и зареждаш хората. Какво по-хубаво от това да правиш добро на друг човек. Финансово, трябва да се поработва и допълнително, като по този начин се отделяш за малко от изкуството и след това се завръщаш зареден за още по-хубави творчески проекти. Не ми е чужда работата. Бил съм строител, хамалин, занимавам се с доставка на алкохол и храни по домовете, нещо което е масова практика в чужбина и е в помощ на болни и възрастни хора.

 

Вие пътувате по света, смятате ли да останете за по-дълго във Враца?

 Сега съм тук до края на септември. Очакват ме пътувания и се надявам след това да се задържа за по-дълго в България. Преди време си дойдех за 6 години и направих прекрасен детски център по изкуствата с общината в Радомир. Сега е прекрасно място, има нов шеф и се развива много успешно. Помагам много на дечица без родители от Дрен. Децата пееха, танцуваха и учеха музикални инструменти. Подготвяхме ги и част от тях вече се обучават в академии. Благодарен съм, че нещата които правя са с подкрепата на мои близки приятели.

 Разкажете ни за предстоящата изложба?

 

За втори път правя изложба във Враца, като този път ще е още по-хубава. Озаглавена е „Докосване“. Благодарение на любезното съдействие на ресторант „Българе“ ще е разположена на прекрасно място, на открито в градината на заведението. Мисля, че за първи път се случва нещо подобно в нашия град. Ще покажа около 15 картини, които вече са уговорени и ще бъдат закупени в Испания. Работя с 2 фондации, които имат интерес към тях, но преди това ще наредя изложбата в Пловдив, Варна и София. Специално за врачани съм подготвил изненада за откриването. Една прекрасна писателка, дълги години живяла извън страната ни ще има участие в изложбата. Това е Яна Янкова, тя се съгласи да нарисува картините ми с думи. Всичко стана много спонтанно, показах и картините ми и се получи нещо невероятно, което ще видят гостите на изложбата. За фон ще има хубава музика, качествено вино и кетъринг подготвен от екипа на ресторант „Българе“. Откриването е на 9 юли от 19 часа. 

Интервю на Силвия Симеонова
2020-07-08 17:48:22