Борис Николов, кмет на община Белоградчик: С нови атракции привличаме туристи

Борис Николов, кмет на община Белоградчик: С нови атракции привличаме туристи

Борис Николов е кмет на Община Белоградчик от 2011 година. Бил е избиран за кмет и в първите години след демократичните промени. Депутат в 40-тото народното събрание. По професия е инженер по транспорта. Ръководил е голямо транспортно предприятие в Белоградчик в периода от 1989 година до 1991 година. От 1996 до 2005 година се е занимавал с частен бизнес. В момента е четвърти мандат кмет на Община Белоградчик.

 

Г-н Николов на 29 юни - Деня на Петър и Павел е празникът на град Белоградчик. Как ще бъде отбелязан тази година?

Преди 114 години нашите предци са определили този ден за празник на нашия град. По всяка вероятност са избрали точно него от гръцкия корен на думата Петър, което означава камък .От тогава до днес, на 29 юни се чества празникът на града с няколкодневен панаир.

Тази година поради COVID 19 честването на празника ще протече на открито. Наш гост ще бъде Президентът Румен Радев. За съжаление няма да можем да организираме и проведем традиционния Белоградчишки панаир. На този ден ще открием новопостроения паметник на полк. Стефан Илиев - командир на 15ти пехотен Ломски полк. Ще бъдат наградени завършилите е отличие зрелостници, от випуск 2020 г. на СУ „Христо Ботев”, както и Историческия музей, по случай 60-годишнината от неговото създаване, и 45-годишнина на Младежки дом.

Ще връчим знака на града - „Почетен гражданин на град Белоградчик и Общината” на академик Пламен Карталов - директор на Софийската Опера и Балет; на Ангел Джунински - изтъкнат музикален педагог и деец на културата, и посмъртно на Проф.Виден Табаков.

Подготвили сме богата празнична програма с участието на младежки духов оркестър, новия ни мажоретен състав и още други самодейни състави.

През месец юли ще бъде ли проведен традиционният фолклорен фестивал „От Тимок до Искър”?

Фолклорният фестивал „От Тимок до Искър” е провеждан по време на Белоградчишкия панаир, но сега поради наложените епидемиологични мерки няма да бъде организиран.

Как оценявате първите 9 месеца от поредния си мандат като кмет на община Белоградчик?

Един от големите недостатъци в последните 30 години е липсата на приемственост в местната и в държавната власт, което създава огромни проблеми за реализирането на определени политики. За местната власт прави впечатление-там където има приемственост, има и добри резултати. В нашия Северозападен край има много такива примери. От тази гледна точка е добре, че ние можем да формираме политики, които да изпълняваме дългосрочно. Така, че тези 9 месеца не са нищо ново за мен и за Общината.

Кои са най-честите трудности и проблеми, с които се сблъсквате като кмет?

Проблеми и трудности идват от липсата на здрави политики в държавата, които да бъдат реализирани в интерес на българския народ. За нас остава най-тежкият проблем, а именно финансовата обезпеченост на дейностите, поради наследения през 2011 година 760 процента дефицит.

 

Успяхте ли да стабилизирате болницата покрай коронавируса?

При сегашната организация на здравеопазването на нашия народ, като търговски дружества, болниците в по-малките населени места са обречени на закриване. На практика в България по-голямата част от общинските и държавните болници са в дълбока финансова несъстоятелност. Крайно наложително е правителството след промени в Закона за Народното Здраве да узакони „Защитени болници” в по-малките населени места така, както имаме защитени детски градини и училища, защото здравето на хората не е по-маловажно от образованието на децата.

Община Белоградчик ще продължи ли да следва програмата, която има в различни области на обществения живот?

Да, както казах по-горе, имаме ясна и точно приета програма за развитие на Общината в различните области на обществения живот.

По отношение на инфраструктурата какви са основните дейности, които предстоят?

В началото на юли тази година ще подменим водопровода по централната част на града и ще започнем основната реконструкция на централния площад. Предвидили сме да подменим водопроводите, уличните и тротоарни настилки на няколко улици в града. С последните два проекта подадени към Управляващия орган на „Региони в растеж” ще завършим санировките на оставащите многофамилни жилищни сгради. Към момента имаме санирани около 700 броя апартаменти.

През настоящата година ще рекултивираме и общинското сметище по ОП „Околна среда”, освен това завършваме монтажа на цялостно видеонаблюдение на града.

През тази година ще има ли достатъчно финансов ресурс за селата на територията на община Белоградчик?

През миналата 2019 година успяхме да заделим около 80 хил. лв. за изкърпване и асфалтиране на централните улици в няколко населени места. Тази година предвиждаме около 120 хил. лв., за да продължим в останалите населени места.

Г-н Николов, започна активният туристически сезон. До колко жителите на Белоградчик разчитат на доходи от него? Живее ли градът на прочутите скали от туризма?

Туризмът е основно перо в икономиката на нашата Община. Епидемиологичните мерки предприети в България ни донесоха огромни финансови загуби от липсата на туристически поток. Надяваме се през следващата година до известна степен да се възстанови посещаемостта от туристи.

 

Колко туристи посещават Белоградчик годишно?

Миналата година Белоградчик и общината са посетили около 200 хиляди туристи, от които 130 хиляди са си купили билети за туристическите обекти, докато тази година спадът е многократен.

Имате ли проекти, които са свързани с развитието на туризма?

Водим интензивни разговори с потенциални инвеститори за изграждане на 42- метрово Виенско колело, което ще бъде единственото на Балканския полуостров. Очакваме да бъдем класирани с проект по „Интерег” -България-Сърбия за ново осветление на пещера „Магура”, основен ремонт на пешеходните пътеки в пещерата, както и изграждане на 3D изображения на входа на „Магура”, на които ще могат да се видят различни образувания от пещерата, както и разбира се скалните рисунки.

Работим усилено и по други атракции свързани с туризма, с цел гостите на града да получат по-добро обслужване, и възможности за удължаване срока на тяхното пребиваване.

За да има още по-добри резултати в областта на туризма е необходима държавна политика и финансиране на Общините, така както се прави в развитите туристически дестинации в Европа.

Като кмет как работите с Общинския съвет?

За четирите си мандата като кмет на Община Белоградчик съм имал възможност да работя с най-разнообразни Общински съвети. Не съм имал сериозни затруднения, тъй като не съм предлагал за решения пред ОС непочтени, лобистки и корупционни предложения. Имало е разбира се във времето назад и общински съветници с користни цели, които създаваха известни проблеми, поради това, че не бяха удовлетворявани техните искания. Със сегашните общински съветници имаме прекрасни взаимоотношения, като силно се надявам те да бъдат съхранени до края на мандата.

Г-н Николов Вие сте носител на почетна грамота в категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на достъп до информация за граждани“. Какво означава за Вас това отличие?

Наградата за достъп до обществена информация и публичност, за мен лично има огромно значение. През всичките си мандати съм се старал, и успявал да ръководя Общината по най-прозрачния начин. Убеден съм, че така трябва да работят всички Обществени институции в нашата Родина, а това се постига когато нямаме непочтени цели.

 

Интервю на Ани САМАРДЖИЙСКА
2020-06-24 06:55:07