Корнелия Нинова във Враца: 100 млн. лв. годишно ще съживяват Северозапада по наш закон

Корнелия Нинова във Враца: 100 млн. лв. годишно ще съживяват Северозапада по наш закон

"До две седмици ще внесем в парламента проектозакон, който предвижда създаване на фонд със 100 милиона лева в подкрепа на Северозапада", това заяви във Враца председателят на БСП Корнелия Нинова. "Бързаме с внасянето на законопроекта, защото задаващата се икономическа криза заради коронавируса ще нанесе най-силен удар в най-слабо развитите региони и може да задълбочи проблемите им", смята Нинова. Фондът ще се финансира ежегодно от държавния бюджет, а в управлението му ще участват министри, областни управители и кметове. "Трябва да се сложи край на половинчатите или еднократни мерки за Северозапада, защото се видя, че те нямат ефект и чрез този фонд да се ускори икономическото развитие, да се открият работни места и повишат доходите", подчерта лидерът на БСП.

Сред конкретните мерки са индустриални паркове, предприятия за преработка на земеделска продукция, жилищна програма за млади семейства, студентски стипендии при завръщане за работа в родното място, проекти в образованието, туристически брандове и регионални туристически продукти, денонощни аптеки и др. 

"Този фонд е онзи инструмент, с който държавата ще може да направи нещо видимо и измеримо в региона и ще му даде тласък", подчерта депутатът от Монтана Атанас Костадинов.

Областният председател на БСП във Враца Иво Лилов благодари на председателя на партията и на депутатите и областните председатели от 5-те региона в Северозапада, че са се отзовали на срещата, за да обсъдят окончателно законопроекта и го предвижат в парламента. "Няма съмнение, че това е най-бедния регион в ЕС- с 35 % от средния БВП и само с 2 % от чуждестранните инвестиции. При предишната криза той пострада най-много и ако сега не се побърза, мерките ще се окажат закъснели", смята Лилов.

Казусът с Васил Божков Корнелия Нинова определи като ярък пример за паралелната държава, която се управлява не от институциите, а от бележки, договорки и смс-си. Нинова припомни и че Борисов сега поема някои от идеите на левицата за засилена роля на държавата в икономиката. "Ние се борихме с монополите и търговските вериги. БСП твърдеше, че болниците не трябва да са търговски дружества и държавата трябва да финансира държавните и общински лечебни заведения" коментира Нинова идеята за държавна петролна компания, която червените подкрепят.

По темата за прекият избор за председател лидерът на БСП припомни, че след разрешение за събиране на повече от 10 души ще се проведат още 146 конференции, след което ще има кампания на кандидатите за председател и конгрес.

В пресконференцията взеха участие още народните представители Анастас Попдимитров, Атанас Костадинов, Атанас Зафиров, Илиян Тимчев, Филип Попов, Стефан Бурджев и областния лидер във Враца Иво Лилов.
2020-05-25 16:16:26