Жесток убиец от Враца иска свобода

Жесток убиец от Враца иска свобода

Врачанинът Пламен Джорлев поиска предсрочно освобождаване от врачанския затвор. По този повод той е внесъл молба с искането си в съда. Мъжът, убил по особено жесток начин съпругата си Дореми Джорлева преди 8 години изтърпява наказание „лишаване от свобода“ 13 г. и 4 месеца заради извършеното жестоко престъпление. От ръководството на врачанския затвор е постъпило задължителното становище, относно условното предсрочно освобождаване на Пламен Джорлев. Наказателното дело от частен характер ще се гледа на 21 май тази година.

Припомняме, че през 2012 година петчленен състав на Окръжния съд във Враца осъди на 20 години затвор за 43-годишния Пламен Джорлев за убийството на съпругата му Дореми. Джорлев бе подсъдим за това, че на 4 януари 2012 г. умишлено е убил съпругата си в местността "Дъбравата" край пътя за криводолското село Главаци, като й нанесъл удари с тъп предмет по главата. Според съда убийството е извършено с особена жестокост, като предизвиканите травми са довели до парализа на жизнени функции на жената. Пламен Джорлев се опита да прикрие престъплението и обяви Дореми за изчезнала. Криминалистите обаче стигнаха до него като извършител. След провал на "детектора на лъжата" мъжът направи самопризнания и посочи мястото, където се бе опитал да изгори и скрие тялото на съпругата си.

След задържането си, при разглеждането на мярката му за неотклонение, Джорлев разказа, че е убил Дореми след семеен скандал. По време на свадата Дореми му казала, че е осиновен. Джорлев не знаел и в този момент загубил контрол. По думите му скандалът станал, защото жена му искала да го напусне. При разпитите пред разследващите пък Пламен казал, че семейният скандал бил по-скоро заради любовницата му, за която Дореми разбрала.

Делото срещу Джорлев бе гледано при закрити врата и при съкратена съдебна процедура по искане на подсъдимия.

Председателят на съдебния състав Иван Маринов посочи, че съдебните заседатели единодушно са решили, че за извършеното престъпление Пламен Джорлев трябва да бъде осъден на доживотен затвор. Заради съкратената съдебна процедура съдът е бил длъжен да постанови по-лека присъда - от 15 до 30 години лишаване от свобода, допълни той.

Съдът във Враца е постановил 20 години, като се е съобразил с чистото съдебно минало и с направените самопризнания от страна на подсъдимия, уточни съдия Маринов. След обжалване в столицата присъдата на Джорлев бе намалена на 13 години и 4 месеца лишаване от свобода.


1


2020-05-20 11:31:09