Отиде си доайенът на ломските художници

Отиде си доайенът на ломските художници

На 86-годишна възраст ни напусна доайенът на ломските художници, учителят, Почетният гражданин на Лом Иван Манойлов. Стотици са неговите ученици и последователи.
Творби на художника са притежание на Националната художествена галерия в София и галериите в Смолян, Благоевград, Русе, Добрич, Враца, Монтана, Лом, а така също и в частни колекции в България, Германия, Австрия, Гърция, САЩ, Израел, Япония, Аржентина. Иван Манойлов завършва Педагогическия институт в Стара Загора, специалност рисуване. От 1956 г. до 1991 г. е учител по рисуване в Лом. През 1982 г. е приет за член на СБХ.
"Иван Манойлов е роден и израсъл край Дунава, в Лом, град, известен със старите си възрожденски традиции, изпитвал векове влиянието на европейската духовна култура. Картините му са пропити с народностен дух, с пиетет към красивата природа и национална архитектура, към миналото с неговите герои и мъченици, към живота, труда и бита на селския човек. В неговите пейзажи има много светлина, багри и спонтанен лиризъм. С щедрото си колоритно богатство и с националната си образност живописта на Иван Манойлов се докосва до съкровеното в българската душа." – казва за него художественият критик Георги Шапкаров.
ПОКЛОН!
Погребението е на 16 май, събота, от 12.30 часа в Централния гробищен парк на Лом.
2020-05-14 14:18:56