Да продължим Гората на Екопак във Враца

Да продължим Гората на Екопак във Враца

Миналата пролет над 200 деца и родители се включиха в засаждането на нова гора в жк Металург във Враца. Те засадиха над 300 широколистни и иглолистни дървета. Инициативата бе на Екопак България и община Враца, като начало на кампанията „Зелено бъдеще“, която след това продължи и в други градове.

Година по-късно младата горичка е факт. Важен принос за нея има общинско предприятие „БКС“, които в летните жеги поливаха малките фиданки. За опазването им важна роля имат и десетките живущи в квартала и техните деца, които съблюдаваха животни и преминаващи да не чупят растенията. Сега раззеленилите се дървета напомнят на всички участвали за добрата идея.  Припомняме, че целта на инициативата бе през следващите три години да се облагороди и залеси терена, което да осигури „зелена бариера“ между  натовареният международен път Е-79 , ж.п. линията и за жителите на кв. Металург. Това ще допринесе за намаляване на шума, замърсяването на въздуха с фини прахови частици и възможност за разходка сред природата.

Заради коронавируса тази пролет не бе възможно да се реализира ново залесяване, но през есента би могло част от изсъхналите дървета да бъдат подмени, а новата гора на Враца разширена.

 Всичко за зелените идеи в Северозапада четете на "Зелената" страница на в. "Северозапад днес".
2020-05-08 08:30:30