Столични медици подемат съдовата хирургия във Враца

Столични медици подемат съдовата хирургия във Враца

Медици от столичната болница „Света Екатерина” ще работят в новоразкритото отделение по съдова хирургия във Враца. Това са трима хирурзи и един анестезиолог. Отделението ще бъде 2 ниво. Очаква се отделението официално да отвори врати през другата седмица. Това съобщи шефът на МБАЛ „Христо Ботев” д-р Петър Керемедчиев.

Припомняме, че в началото на 2018 година във Враца гръмна грандиозен скандал около съществуващото тогава отделение по съдова хирургия в областния център. Тогава на двама бивши директори на лечебното заведение – Светозар Луканов и Орлин Цветков и доктор Румен Цветанов бяха повдигнати обвинения за присвояване на над 30 хил. лв. от врачанската болница. Наказателното производство се водеше от Районната прокуратура в града. В хода на разследването бе установено, че във врачанската болница е било разкрито отделение по "Съдова хирургия". За да отговаря на медицинския стандарт за съществуване на такова отделение в болницата, са били съставени документи, че работят и са назначени на основен трудов договор двама лекари, с призната специалност по съдова хирургия, сред които и началникът на отделението д-р Румен Цветанов, съобщиха от държавното обвинение.

 

Разследването е установило, че единият от лекарите в отделението - д-р Халил Мехмед, никога не е осъществявал медицински дейности в болницата във Враца, не е познат на никого от персонала на здравното заведение, а е работил в други болнични заведения на територията на област Шумен. На същия лекар са били превеждани парични средства като възнаграждение за участие в сложни операции, за което са били съставяни официални документи с невярно съдържание - графици за дежурства, протоколи и др.

Районната прокуратура е установила, че по същото време д-р Мехмед е осъществявал медицинска дейност в болницата в Шумен. Така в периода март 2013 г. - декември 2015 г. на този лекар е заплатена парична сума в общ размер 32 476 лв.

Към наказателна отговорност бяха привлечени д-р Румен Цветанов и бившите шефове на МБАЛ „Христо Ботев” Светозар Луканов и Орлин Цветковза това, че в периода март 2013 г. – декември 2015 г. при условията на продължавано престъпление, в съизвършителство са присвоили в полза на д-р Халил Мехмед поверените им да ги управляват парични средства.

 
2020-05-07 13:46:00