Млади фермери възраждат овчарлъка

Млади фермери възраждат овчарлъка

5484 овце се отглеждат в област Враца, научи в. „Северозапад днес“ от Областна дирекция „Земеделие“. Броят им се увеличава благодарение на европейските програми.

В последните години млади хора поемат по трудния път на дребното животновъдство, верни на традициите на дедите ни. Каракачанската фамилия Вангелови от Враца изгради в полите на Балкана една от най-модерните овцеферми със средства по ПРСР. Подобна голяма ферма в Спанчевци изгради и „Монт 7 агро“, като в нея се отглеждат близо 300 овце от млечната израелска порода Асаф.

Биоферма за овце и кози изгради в Косталево младият предприемач Дойчин Ганев по европейски програми. Към нея от две години функционира и мини-мандра. Продуктите носят хубавото българско име „Ръченица“. Под тази марка се продават различни видове висококачествено овче и козе сирене. Те са познати на ценителите не само във Враца, но и на софиянци от фермерските пазари на производители.

„Има засилено търсене на агнешко около Гергьовден. Цената на живото тегло е между 6 и 7 лв. Наистина, дали заради коронавируса и мерките на правителството, или заради по-вкусното месо, но много ферми успяха да продадат агнетата си на крайни клиенти, а не на посредници и кланици, което им дава глътка въздух в тежката икономическа ситуация, която се задава, споделиха стопани от белослатинско.


сн.1


2020-05-06 08:38:19