Заводът на „Теклас” във Враца готов до два месеца

Заводът на „Теклас” във Враца готов до два месеца

"Теклас България" е дъщерна компания на турската Teklas, която произвежда компоненти от каучук, пластмаса и метал за автомобилната индустрия. Групата има заводи в още четири държави - Турция, Китай, Мексико и Сърбия, а най-голямата й производствена база е в Кърджали. Българското поделение включва също фабрики в Крумовград и Момчилград, а нов завод в момента се строи във Враца. За 2018 г. приходите на компанията нарастват с 22% до малко над 370 млн. лв., а нетната печалба е 52.4 млн. лв. По данни от АПИС към януари 2020 г. в дружеството работят близо 2750 души.

 

"Теклас България" продължава ли да работи, като се има предвид, че много доставчици бяха засегнати от затварянето на автомобилните заводи в Европа?

- Практически всички заводи спряха производство, а ние работим само за автомобилните компании, така че това няма как да не ни се отрази. Засега работим, имаме малки поръчки за Европа, но ще видим колко време ще продължим. Обемът като цяло значително намаля.

Какви са вариантите за работниците ви?

- Имаме резервни варианти, платени и неплатени отпуски, макар че засега не планираме да пускаме хората в неплатен отпуск. Може би ще минем на половин работен ден. Независимо от това ще покриваме 100% от заплатите, имаме още възможности. Ще е хубаво и ако можем да използваме помощта 60:40 от държавата.

Сегашната ситуация ще забави ли плановете ви за новия завод във Враца?

- Не. Там се строи много усилено, няма забавяне. Това е добре и за строителя, че има работа. Най-късно до два месеца заводът ще е готов.

Имате ли проблем с доставките?

- Доставките не са проблем, но всичко на практика е спряло. Зависими сме единствено от автомобилните заводи. Ако те заработят, ние можем веднага да почнем да произвеждаме предишните количества.

 

Интервюто взе Иглика Филипова

capital.bg
2020-04-02 14:27:15