Петко Асенов: Трябват спешни мерки в ромските махали

Петко Асенов: Трябват спешни мерки в ромските махали

Главният комисар на ромите в България и вицепрезидент на международната ромска организация Петко Асенов в съобщение до медиите поставя въпросите за специално внимание по отношение на коронавируса в ромките махали.

Според него засега в ромските квартали няма паника, но запознати ли са семействата какво трябва да правят и да спазват? По негови наблюдения по места не са предприети никакви превантивни мерки.

Според него много роми се прибират ежедневно от европейски държави, в които има болестта. "Знае ли някой какво става с тези семейства?  Контролират ли се от здравните инспекции тези лица? Раздадени ли са препарати за дезинфекция в ромските квартали? Ангажирани ли са здравните медиатори към общините и взимат ли се превантивни мерки? Виждаме, че голяма част от кметовете на общини и райони нищо не предприемат!, подчертава Петко Асенов.

Като положителен пример той дава адекватното поведение на кмета на община Монтана Злати Живков, който веднага предприе бързи мерки в ромските квартали Кошарник и Огоста. Там са раздадени препарати за дезинфекция на всяко едно семейство. Какво прави община Видин? Защо кмета Цветан Ценков който е доктор, не прави нищо? Голяма част от жителите на квартала се прибраха от Германия и Италия може ли някой да обясни да ли се следи тяхното здравословно състояние, пита Асенов.

От световната ромска организация са готови да се включат, заедно с други неправителствени организации веднага да помагат заедно с доброволческите екипи на БЧК в цялата страна срещу разпространяването на коронавируса.
2020-03-15 11:23:54