Съветник скочи срещу парите на „Малки граждански инициативи”

Съветник скочи срещу парите на „Малки граждански инициативи”

Да бъде увеличен размерът на отпусканите пари за реализацията на малките граждански инициативи. Досегашните 3 000 лв. да бъдат вдигнати на 10 хиляди. Това поиска по време на редовното заседание на местния парламент общинския съветник от БСП Момчил Младенов. Мотивът му за отправеното искане е, че парите по този проект не са вдигани от близо 4 години. Предложението на Младенов обаче предизвика остри бружения в пленарната зала. Според вносителят на докладната Цветелина Николаева това няма как да стане факт, тъй като ако бъдат вдигнати средствата ще се ограничат инициативите по проекта.

„Гражданите трябва да се чувстват ангажирани и сумата от 3 000 лв. е напълно достатъчна за тези дейности. До момента реализираните инициативи по проекта са между 20 и 21 на брой.”, заяви по време на сесията Цветелина Николаева.

Тя получи подкрепа на думите си от съветниците Александър Владимиров и Диляна Давидкова. Според тях парите по малките граждански инициативи ако бъдат увеличени ще стане чрез взимане на пари от други хора, тъй като в тазгодишният бюджет няма заложен финансов ресурс за това. В Бюджета на Община Враца за 2020 г. е предвиден ресурс за финансиране на проекти „Малки граждански инициативи 2020” в размер на 60 000 лв.

След проведено гласуване в пленарната зала положителният си вот за предложението на съветника Момчил Младенов дадоха едва шестима от местните парламентаристи.

Припомняме, че повече от 10 години в бюджета на община Враца се предвижда ресурс за финансиране проекти на „Малки граждански инициативи”. Целта на проектите е разработване и утвърждаване на социални практики в грижата за опазване, възстановяване и обогатяване на околната среда. Общинският съвет пък насърчава гражданското общество да предлага и реализира инициативи, финансирани от общинския бюджет и насочени към подобряване условията на живот в града и населените места на общината.

Чрез тези проекти управителни съвети на етажната собственост и инициативни комитети реализираха обособяването на места за отдих и спорт в междублоковите пространства в града и кметствата на община Враца, както и подобряване инфраструктурата на прилежащите околоблокови пространства и на терени в малките населени места. До този момент проектите се радват на огромен интерес от жителите на общината. Изградените проекти се поддържат от инициативните комитети и живущите в съответните квартали.
2020-02-24 11:38:21