Адриана Сребринова от изба Боровица: Виноценителите по света откриват величествения ни тероар

Адриана Сребринова от изба

Възкръсването на изба Боровица бе определено от сблъсъка и вдъхновението от световните вина. Нашата Maxxima се роди от срещата ни с автори на велики вина, с техният Е&E Black Pepper Shiraz, който опитахме  в Бордо заедно с Огнян Цветанов. У нас се зароди стремежа да направим такова вино и да го покажем на света. И това се случи, и вече повече от 20 години първата марка „икона“ в България доказва ежедневно потенциала, който ни предлага нашата благословена земя.

Ние, българите, трябва да приемем, че всеки талант, добра идея, хубав продукт се нуждае от подкрепата на обществото. Днес и обществото, и авторите са в друго време и с друга култура, при други условия... така че вече е време да предложим вина, достойни за уважение! Да вземем добрите примери, запазените традиции, качествените местни продукти, стойностните хора, красивата природа и да представим нашата неповторима Северозапазена земя.

Само преди 20 години се проведе първата световна конференция за тероара в Санта Роса на тема „The reign of Terroit or Everybody Must Get Stoned. Всичко ново, революционно, което се случва вече е пред нас, в наши дни. Само преди 16 години света призна и регистрира нов стил- така наречените „Оранжеви вина“.

И затова, ако ние, българските винари не открием стойността на тероара и не го надградим, ако не осъзнаем новото време, няма как да си направим място сред световните вина. Нашите райони са уникални и неповторими, но много по-лесно се прави технологично вино. Затова сме пълни с фалшиви претенции.

В целия свят уайнмейкърът носи цялата отговорност за виното. Заедно с Огнян имахме възможност да общуваме с големи енолози като Боб Болън, Ед Сбрагиа, Делиа Виадър, Том Леви и много други. И се чувствахме равни, когато обсъждахме пътя на енолога- дали не е отъпкан до скука, колко смело може да бъде едно енологично решение, къде може да отиде един енолог куражлия....

Българското вино трябва да гони друг престиж, да си вдигне летвата, за да има качество и от там престижна цена. А това се случва само с  достойнството и коректност, с имидж и доверие. Защото има български вина, които ако са под чужд етикет, биха си одесеторили цената!

Трябва професионална коректност, да задълбочим себе си като професионалисти, да не забравяме клетвата, която даваме и това, че виното е дългогодишна и вечна любов.

Отново се връщам на нашата Северозапазена земя. Освен, че е недооценена и непозната, а и получаваща неверни оценки. Но тази тенденция вече се пречупва. Защото величието на природата и пленителната красота ще преодолеят съпротивата на застоя. Храните, които тръгват оттук, и разбира се, и виното са продукт на тази чиста природа, на тази запазена земя и носят от нейните богатства и красота. А това никоя технология не може да им даде?

И ценителите по света откриват този величествен тероар.

През тази година ще предложим на нашите почитатели силни и мощни бели вина. Те са направени в чест на тези, които предпочитат червените и искат в белите да открият същите качества.

Червените ни вина са аристократични и елегантни, отправящи предизвикателна покана към ценителите на белите вина...

Възхитителни купажи от Каберне фран, Пино ноар, Гаме ноар, Букет в различни съотношения, бяха оценени подобаващо.

Отново приятно ще изненадаме нашите почитатели с „ Blush „от местния традиционен сорт Гъмза. И не забравяйте,че „ВИНОТО ОБРАЗУВА СПОМЕНИ“ споделя Адриана Сребринова.

 
2020-02-13 18:11:05