Винарна Типченица – с международно признание за качество още от първата реколта

Винарна Типченица – с международно признание за качество още от първата реколта

Изминалите две години Винарна Типченица изгради новата си технологична база и екип, с който успя да създаде качествени бели и червени вина. Ентусиазмът, усилената и прецизна работа доведоха до прекрасни резултати и породиха идеята за участие в два международни конкурса с реколта 2018.

На този във Франкфурт Винарна Типченица получи два златни медала: за белия купаж „Шардоне и Коломбар” и за местния „Врачански мискет”, като първото получи награда и за най-добро българско вино от всички участващи. „На Балканския винен фестивал получихме златен медал за „Врачански мискет” и сребърен за Розе от „Каберне Совиньон”, „Каберне совиньон” и „Ризлинг””, споделя изпълнителният директор на Винарна Типченица – Надя Минева.

През 2019 г. екипът на Винарна Типченица подходи със стриктен контрол на качеството на обработките на собствените лозя, внимателен подбор на гроздето от външни доставчици и подобрена технологична работа във винарната, за да се надгради постигнатото през предишната реколта.

Тази година винарната отново ще предложи широка гама вина, като от белите това ще са вина от сортовете: „Шардоне”, „Коломбар”,  „Врачански мискет”, „Семийон” и „Совиньон блан”. Ще има две розета в различен стил, както и червени вина от общо пет сорта: „Каберне совиньон”, „Рубин”, „Мерло”, „Сира” и „Небиоло”, с които ще бъдат представени интересни купажи и сепажи.

През 2018 г. отвори врати и новият магазин Garafa Wine Shop, находящ се на ул. „Цар Иван Шишман” № 18 в центъра на София. Той има уникална концепция едновременно като магазин и като бар – в него се предлага вино на чаша и вино за вкъщи в стъклена бутилка за многократна употреба. Вината се наливат от системи за наливно вино, които предпазват виното от окисление в инертна среда. Идеята е да не се генерират допълнително отпадъци от стъкло с цел опазване на околната среда.

 През 2020 г мениджърският екип ще продължи да дооборудва винарната, като се планира създаване на нови технологични похвати, с които ще се внесе разнообразие в стила и вкуса на вината през следващите години. „Тази година планираме участие на няколко национални винени форума, какъвто е DiVino, и отново участие на международни конкурси.“ – споделя Надя Минева. „Имаме покана и през март ще представим шест наши вина във Варна по покана на сомелиера Марин Атанасов, като начало на неговата инициатива за представяне на дамите в българското винопроизводство във връзка с Международния ден на жената на 8-ми март – приемаме го като комплимент за нашата работа.”, допълва тя.   

 
2020-02-13 08:08:14