През февруари ни чакат до минус 10 градуса

През февруари ни чакат до минус 10 градуса

Вече е февруари, който ще ни донесе истински пролетни температури - до 22 градуса, но ще ни припомни и за все още настоящата зима - минус 10 градуса. Средно температурата през месеца ще е около и над нормата. В Северна България и по високите полета от 0 до 2 градуса, в Южна и по морето - между 2 и 5 градуса, а в планините - между минус 8 и минус 3 градуса.

Валежите пък ще са около и под нормата за периода. За равнините това е между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планините - между 40 и 70 литра на квадратен метър, за Рило-Родопския масив и Странджа е от 60 до 100 литра на квадратен метър.

Първите десет дни ще бъде по-топло от обичайното. Валежи се очакват на повече места през втората половина от периода, както и в края. В Северна България и по високите полета дъждът ще премине в сняг.

През второто десетдневие температурите ще се понижат и ще бъдат близки до обичайните. Ще има чести валежи: в Северна България - предимно от сняг, а в Южна и по Черноморието - от дъжд.

И през последното десетдневие на февруари ще се задържи динамично и променливо, с температури близки до обичайните. Вероятност за валежи ще има около 22,25 февруари и в края на месеца.

Между 17 и 22 градуса ще са най-високите температури и между минус 5 и минус 10 най-ниските, съобщават от НИМХ.

 
2020-02-03 10:16:45