Осъдиха шофьор заради смърт на пътя

Осъдиха шофьор заради смърт на пътя

Осъдителна присъда от 2 години „Лишаване от свобода”, като изпълнението на наказанието е отложено за срок от 3 години за подсъдимия Т. Л. произнесе врачанския окръжен съд. Той бе признат за виновен за това, че при катастрофа, на която е съпричинител, заедно пострадалия в нея В. В. от Роман и по непредпазливост, е предизвикал смъртта на повече от едно лице – същият мъж от Роман и С. М. от Враца. Пътно-транспортното произшествие станало на 29 август 2016 г., на главен път Е-79, при разклона за с. Ребърково. В този участък, в нарушение на правилата за движение, подсъдимият управлявал товарен автомобил „Скания R-124“ с превишена скорост от 61 км/ч, при разрешени до 50 км/ч. Другият участник в катастрофата е служебният автомобил „Опел Корса“ на Дирекция „Социално подпомагане“ – Мездра, който бил управляван от пострадалия В. В., а в колата пътували също пострадалата С. М. и Н. М. Около 18.20 ч. този автомобил стигнал до кръстовището на изхода на село Ребърково, където пътят се пресича с главен път Е-79. Шофьорът на „Опел“-а спрял автомобила непосредствено до линията, очертаваща границата на главния път, и преценявайки, че може да премине, потеглил, без да изчака преминаващия по пътя с предимство товарен автомобил, управляван от подсъдимия. Подсъдимият видял навлизащия без предимство автомобил и реагирал с аварийно спиране, като навил волана наляво, за да избегне удара. Заради скоростта, с която се движел, товарният автомобил обаче не могъл да спре и с предната си лява част нанесъл удар в лявата странична част на „Опел“-а.

В съдебната зала подсъдимият Т. Л. разказа, че от 20 години работи като шофьор на тежкотоварни камиони и до този момент не е имал актове, нито е правил катастрофи. Той добави, че съжалява за случилото се и моли съда да го признае за невиновен.

Делото бе решено след изслушването на две разширени съдебно-автотехнически експертизи с вещи лица, между които и проф. Станимир Карапетков, по чийто учебник вещите лица в цялата страна се ръководят при изготвянето на експертизи.

При определянето на присъдата съдът взе предвид смекчаващото вината обстоятелство, че подсъдимият е направил всичко зависещо от него за оказване на помощ на пострадалите в катастрофата.

Освен наказанието „лишаване от свобода“, подсъдимият е лишен и от правото да управлява МПС за срок от две години.

Днешната присъда на Врачанския окръжен съд не е окончателна, а подлежи на протестиране и обжалване пред Софийския апелативен съд в петнадесетдневен срок.
2020-01-17 10:05:45