Магистрати отказаха предсрочно освобождаване на затворници

Магистрати отказаха предсрочно освобождаване на затворници

Врачанският окръжен съд не уважи исканията за условно предсрочно освобождаване на двама осъдени за тежки умишлени престъпления. А. Б. е извършил грабеж, придружен с убийство, като деянието е след употреба на алкохол и наркотични вещества. Той има и други престъпления с влезли в сила присъди. Осъденият е изтърпял 19 г. 3 м. 15 дни от наложеното му наказание „лишаване от свобода“, а му остават още 2 г. 8 м. 15 дни. Становището на ръководството на затвора във Враца, където той изтърпява своята присъда е, че въпреки настъпилите положителни промени в поведението му, все още не е постигнато необходимото корекционно въздействие и той не отговаря на изискванията да бъде предсрочно освободен.

Не е доказал своето поправяне във врачанския затвор и другият осъден – К. П. Неговата присъда първоначално е била доживотен затвор за грабеж, придружен с опит за убийство, която впоследствие е намалена от Софийския апелативен съд на 20 години „лишаване от свобода“ при първоначален усилено строг режим. Той е изтърпял 11 г. 4 м. 13 дни и му остават 8 г. 7 м. 17 дни. За този период обаче К. П. не е осъзнал мотивите за криминалното си поведение и не приема изцяло отговорността за постъпките си – се казва в становището на ръководството на врачанския затвор.

Прокурорите и по двете дела дадоха становище да не се уважават молбите на тези осъдени.

Макар и за двамата – А. Б. и К. П. - да е налице едно от условията за предсрочно освобождаване, а именно да са изтърпели половината от наложеното им наказание „лишаване от свобода“, съдът прецени, че не са налице категорични доказателства за втората изискуема предпоставка – положителна промяна в осъдените по време на изтърпяване на наказанието и не уважи исканията им.

Определенията на Врачанския окръжен съд подлежат на обжалване пред Софийския апелативен съд в законоустановения срок.

 
2019-11-29 09:47:47