Берковица развива трансграничен туризъм с румънски общини

Берковица развива трансграничен туризъм с румънски общини

От 18 до 20 ноември в Румъния се проведе първия еко-рейнджър лагер по проект “JOYRIDE-Общи ресурси и инициативи, посветени на околната среда“, финансиран по програма за ТГС Румъния-България. Негови домакини бяха общините партньори от румънска страна Аджиджа и Баняса. Техните гости от Берковица и Шабла бяха посрещнати с румънско гостоприемство в Културния дом на Аджиджа от пременената в традиционна румънска носия негова директорка Елисавета Время. Всички участници в лагера бяха приветствани от заместник-кмета на общината, след което бяха представени извършените дейности и предстоящите активности до негови край през март 2020 г. Екипът от Берковица включваше координаторът Мая Каменова, счетоводителят Илияна Георгиева, Димитринка Цветкова от ТИЦ-Берковица, Даниела Лилова от ТИЦ Вършец, представители на туроператорските фирми „Ирка тур“ и „Елит М травъл“ и журналисти. Благодарение на проекта за обновени 13 екопътеки в 4-те общини, създадени са различни видове рекламни материали и е изградена трансгранична мрежа между туристическите центрове в тях.

Участниците в еко рейндж лагера започнаха своята обиколка от моста в  Аджиджа, който е най-дългият над река в Румъния. Той е близо до шлюза, свързващ Дунав и Черно море. Уникалното съоръжение, което е третото по големина в света, бе представено от директора на държавната компания, която стопанисва тези съоръжения. То е важен излаз на страните от ЦИЕ към морските пристанища Констанца и Мидия и съкращава разстоянието с 400 км. Той е двупосочен и има капацитет от над 60 кораба на ден, а до момента са преминали над 600 с превозени товари от 36 млн. тона. От следващата година по канала до Черна вода ще бъде разрешено плаване на туристически корабчета, които ще акостират при забележителности по брега.

Възможностите за екотуризъм, които тепърва ще се откриват, видяха всички при разглеждането на Биологичната станция „Проф. Йордан Барча“ в Аджиджа, която се нуждае от спасение. Тя обхваща защитена територия с дюни, съдържащи редки растения и уникални възможности за наблюдение на птици, защото е част от Виа Понтика, който продължава в България. Монументът за победата на император Траян над даките с внушителните размери от 40/40/40 метра и впечатляващият музей към него, който се посещава от над 30 000 туристи от цяла Румъния са част от стратегията на иначе земеделската община.

Другата историческа забележителност е пещерата и манастирът „Свети Андрей“. Това е мястото, от което е започнало развитието на православието по тези земи и за християните тук това е второто място на вярата след Йерусалим. Около пещерата, в която е служил св. Андрей се заражда комплекс от църкви /счита се че са били над 20/, в които е имало 5000 монаси. По време на турското робство много от тях са били избити. Затова се счита, че мястото има голяма целебна сила, разказва игуменът брат Йон.  С мощи на български и румънски светци-мъченици, с каменен кръст и вещи от гроба на божията майка от Йерусалим, с ботаническа градина с десетки ценни видове впечатлява манастира в Дервент.

Обобщаващата среща на събитието в културния дом в Баняса започва с думите на кмета Пауло Колиш: „Радвам се отново да видя приятели, посланици на нашия регион в България и обратно. Нашите земи са пълни с история, която трябва да предадем на следващите поколения и да направим така в развитието си, че целия Европейски съюз да може да мине през нашите градове и да ги види. Благодарение на този проект нашите дадености ще стигнат до много хора в различни страни. Това отваряне, обединение, общи цели и и посоки ни дават перспектива“.

Проект мениджърът Фелис Паркалиду представи оставащите до края на проекта дейности и подчерта двете сфери, които правят този проект пилотен за ЕС- създаването на мрежа от четири туристически центъра с пълна и богата туристическа информация в електронен вариант за всеки турист по света и партньорството с географски отдалечена, но близка като желание за туристически ръст и партньорства община като Берковица. Общата снимка за спомен с новите туристически екипи в лилаво и желанието за скорошна среща поставиха край на еко-рейндж тура. Всички участници ще се съберат след няколко дни в Берковица, където местният екип е готов за голямото предизвикателство. Защото ако Добруджа за българите е само житница, а за румънците- море, история от римско време и православни манастири, то Берковският балкан с минералната вода, големите Вазов и Радичков и Клисурската обител със сигурност ще плени наследниците на даките и скитите от равна Добруджа от двете страни на Дунава.

Иво Йорданов


сн.1
сн.2
сн.3
сн.5
сн.5
сн.7


2019-11-27 07:52:43