Поискаха касиране на изборите в Борован

Поискаха касиране на изборите в Борован

В Административен съд – Враца е образувано адм. дело № 795/2019 г. по жалба на Иван Костовски, кандидат за кмет на Община Борован, издигнат от ГЕРБ. Претенциите са против Решение № 132-МИ от 4 ноември на общинската избирателна комисия. С оспореното решение е обявен за избран за кмет на Община Борован на втори тур от произведените местни избори, издигнатия от МК „СДС“, ПП „Земеделски народен съюз“, ПП „ДПС“, ПП „Земеделски съюз Ал. Стамболийски“, ПП „НДСВ“ кандидатът Десислава Тодорова.

В жалбата са изложени твърдения за допуснати множество нарушения на изборните правила, предопределили констатиране на неистински изборен резултат. Отделно от претендираната незаконосъобразност на решението, излага доводи за нищожност на същото, като прието при липса на предписаното в Изборния кодекс мнозинство от две трети от присъстващите членове на ОИК. Отправено е искане към съда да отмени Решение № 132-МИ/04.11.2019 г. на ОИК – Борован и да обяви избора за кмет за недействителен.

Неуспелият кандидат за кмет на ГЕРБ в Борован Иван Костовски заля с жалби административния съд във Враца. От институцията потвърдиха, че от името на претендента са подадени 4 жалби, което го прави абсолютен рекордьор по претенции след местния вот. Всички претенции на Костовски и хората около него са за допуснати нарушения на изборния кодекс. Едно от делата е заведено заради жалба на неуспелия кандидат-кмет, други две са след жалби на заместник-председатели на СИК-ове в Малорад и Борован, а една – от зам.-председател на повдижна СИК. В жалбите се съобщава за допуснати нередности в част от преброените бюлетини, съгласно методическите указания на централната избирателна комисия.
2019-11-12 11:39:36