Наложиха 12 години и 8 месеца за опит за убийство

Наложиха 12 години и 8 месеца за опит за убийство

Ефективна присъда от 12 години и 8 месеца „лишаване от свобода” при първоначален „строг режим” на изтърпяване на наказанието наложи днес врачанския окръжен съд на Д.Б. Той е признат за виновен в това, че на 12 февруари 2019 г. в частен дом в с. Върбица, при условията на опасен рецидив, е направил опит умишлено да умъртви К. Д. Т., като опитът е останал недовършен по независещи от подсъдимия причини. Д. Б. ударил в лявата част на гърба с брадва пострадалия, при което му нанесъл посечна рана на страничната повърхност на гръдния кош с проникване на сечивото в гръдната кухина и засягане на белия дроб, като тази рана е водела до реална опасност за живота му. Освен това той му е нанесъл и няколко рани с нож в торса и една в областта на клепача на лявото око. За това престъпление съдът произнесе присъда от 19 години „лишаване от свобода“, но тъй като делото премина в условията на съкратеното съдебно следствие и подсъдимият призна всички факти от обстоятелствената част на обвинителния акт, присъдата бе редуцирана с една трета. Съдът постанови присъдата при превес на отегчаващи вината обстоятелства. Д. П. Б. е осъждан многократно. В изпитателния срок на условно предсрочно освобождаване е извършил това престъпление, като е нападнал пострадалия през нощта, след като разбил входната врата, в присъствието на малолетни свидетели и докато пострадалият държал на ръце своето бебе.

Освен произнесената днес, подсъдимият ще трябва да изтърпи и друга присъда – „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим за срок от четири месеца и 18 дни, което е неизтърпяна част от наказание за предишно негово престъпление. Д. П. Б. е осъден и да заплати 30 000 лева обезщетение за нанесени неимуществени вреди на пострадалия К. Д. Т., както и разходите му за адвокат, и тези, направени по делото.

Присъдата на Врачанския окръжен съд не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана в петнадесетдневен срок пред Софийския апелативен съд.

 
2019-10-22 13:24:29