Днес се открива литературния фестивал „Враца - книжен град”

Днес се открива литературен фестивал „Враца - книжен град”

Топ автори и илюстратори гостуват на първия литературен фестивал в региона „Враца - книжен град”, който ще се проведе в периода 26 - 28 септември 2019 година.
През трите фестивални дни във Враца ще се срещнат творци и читатели, които ще стимулират дебата за положителния ефект от четенето. Целта е да се насърчи любовта към книгите и да се вдъхновят хората от всички възрасти да изследват и разширяват хоризонтите си. Разработена е богата обществена образователна програма, която предлага събития, работилници, семинари и майсторски класове.
В рамките на фестивала ще бъде обособен панаир на книгата, в който ще се включат национални и местни издателства - „Ергон", „Жар - Жанет Аргирова”, „Лексикон”, „Медиа груп” - Враца, „Тогедър Академия”, издателство на Фондация "Въздигане" и „Шамбала”. Книжното изложение ще бъде открито на 26 септември от 11 часа и ще е отворено до 28 септември включително, всеки ден от 10 до 20 часа. Фестивалните шатри ще бъдат разположени между Община Враца и читалище „Развитие”, за да предложат хиляди книжни заглавия.
Специално за откриването във Враца ще пристигне плевенският художник Деян Павлов-Джими, който през целия ден ще прави демонстрации с печат на Гутенбергова преса върху ръчно изработена хартия.
На 26 септември в Регионална библиотека ще се проведе семинар на тема „Пътят на книгата - от мастилницата до дисплея”. Специални гост-лектори ще бъдат: Александър Кръстев - създател на „Аз чета“, най-големият сайт за книги и четене в България, Александър Шпатов - писател, председател на Сдружение за градски читални и главен инициатор на проекта „читАлнЯта“ в Градската градина на София, Дамян Дамянов - художник, който работи в областта на плаката, книгата и илюстрацията, пощенската марка, калиграфията и Спаска Тарандова - изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки - България”.
Във всяка от вечерите ще гостуват и едни от най-популярните български автори - Захари Карабашлиев, Катерина Хапсали и Георги Тошев. Срещите с тях са с начален час 18 ч. в читалнята на Регионална библиотека.
Фестивалът е и с акцент към малките читатели и младите хора на Враца. За тях са подготвени 5 работилници. Първата е ателие за творческо писане с гост-ментори, в което по забавен начин ще бъде показано на участниците как да пишат страхотни истории и как да въздействат на аудиторията. На 27 септември с младежите ще се срещнат писателката Радостина Николова, позната на малките читатели с поредицата си „Приключенията на мотовете“, отличена с Наградата „Бисерче вълшебно” през 2014 г. и 2017 г. и журналистът Ива Антонова - кореспондент на Българското национално радио във Враца. На 28 септември /събота/ специално за ателието в града ще пристигнат представителите на Kontur Creative - студио за дизайн, предпечат и илюстрация.
В събота, от 10 до 18 ч., в пространството между Община Враца и читалище „Развитие” ще бъдат отворени още 4 ателиета. Първото е за изработка на книжни послания върху тениски. Второто ще бъде архитектурна работилница „България в Европейската година на културното наследство“. Участниците ще могат да сглобяват хартиени модели в различни мащаби на българските забележителности: „Патриаршията на Царевец“, „Рилският манастир“, „Замъкът Баба Вида“, „Храм-паметник Св. Александър Невски“, „Крепост Градище край прохода Вратцата“. Третото е озаглавено „Камъче си нарисувай” и представлява работилница за рисуване върху камъни, в която ще се изписват буквите на глаголица. Участниците ще могат да се включват в ателиетата през целия ден. За най-малките ще бъде подготвено и място за рисуване на приказни герои.
В съботния ден съпътстваща програма ще има и в село Челопек. Тя е подготвена от Сдружение „Книгини” и ще включва две работилници - за рисувани камъни и за създаване на фигури от стари книги и списания.
Събитието се организира от Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца с финансовата подкрепа на Фонд „Култура” към Общински съвет - Враца и „Н. Алексиев 65” ЕООД.
Партньори на събитието са Община Враца, Регионално управление на образованието - Враца, Търговско-промишлена палата, Враца Софтуер общество, Младежки център - Враца, Сдружение „Книгини”, Книжарница „Нова галерия”. Осъществява се с медийната подкрепа на вестник „Северозапад днес”.
2019-09-26 08:20:02