Тържествено отбелязват Съединението във Враца

Тържествено отбелязваме Съединението на България

С официална церемония ще стартира отбелязването на 134-годишнината от Съединението на България. Проявата ще започне в 10 часа на 6 септември пред паметника на загиналите във войните, известен на врачани като „Лъвчето”. Участие в събитието, организирано от Община Враца, ще вземат представителна  войскова част от Военно формирование 54 990 във Враца, духов оркестър при Народно читалище „Развитие 1869”- Враца и Врачанска Митрополия.

Исторически факти за Съединението ще припомни Луиза Тозлушка, историк и старши учител в СУ „Никола Войводов” – Враца. Слово за празника ще поднесе кметът Калин Каменов. Вазовото стихотворение „Новото гробище над Сливница”  ще прозвучи в изпълнение на актьора Борислав Борисов. Благодарствен молебен и водосвет за здраве ще отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий.

Пред паметника на загиналите във войните и пред паметната плоча на полковник Васил Таслаков и загиналите от 35 врачански полк в Добричката епопея, ще бъдат поднесени венци и цветя.
2019-09-06 08:40:52