Д-р Петър Керемедчиев: Поне 10 млн. лв. кредит трябват за болницата във Враца

Д-р Петър Керемедчиев: Поне 10 млн. лв. кредит трябват за болницата във Враца

Д-р Петър Керемедчиев е завършил „Медицина“ във ВМИ – Плевен. Магистър е по здравен мениджмънт от УНСС - София с квалификация по „Социална медицина и здравен мениджмънт“ от Медицински университет – София. За продължителни периоди е заемал отговорни ръководни постове в сферата на здравеопазването, лекарствената търговия и фармацевтичната промишленост, както и в общественото управление и финансиране. Д-р Керемедчиев е бил директор на Регионална здравноосигурителна каса – Плевен, зам.-кмет на Община Плевен с ресор „Здравеопазване и социални дейности“, както и един от директорите  в „Софарма“ АД. В сферата на управление на лечебни заведения д-р Керемедчиев е дългогодишен изпълнителен директор на Болница „Доверие“ – София. 4 години е бил изпълнителен директор на УМБАЛ „Света Марина”.

От началото на месец август тази година той официално встъпи в длъжност като изпълнителен директор на МБАЛ „Христо Ботев” във Враца.

 

Д-р Керемедчиев има ли нещо, което Ви изненада неприятно при встъпването Ви в длъжност като изпълнителен директор на МБАЛ „Христо Ботев”?  

Не знаех количеството на финализираните запори пред съдия изпълнител. Нещата, които заварих, наистина не бяха добри. Заплатите бяха забавени. На този етап възнагражденията на персонала вече са изплатени. В края на миналата седмица дори успяхме да изплатим авансите за този месец на хората. Напълнихме празната болнична аптека с лекарства и консумативи. Всичко това е платено благодарение на отпуснатата субсидия от Министерство на здравеопазването. От тук нататък

 

ще се опитаме да

увеличим доходите

на болницата

 

По този повод аз апелирам към персонала на лечебното заведение да работи повече и съм уверен, че ще сами ще видят резултатите от техния труд.

Какво предстои от тук насетне пред новото ръководство на врачанската болница?

Обмислят се варианти какво може да се икономиса като административно-стопански разходи, какво още може да се заработи по клинични пътеки, така че да се увеличат доходите на лечебното заведение. Другото, с което се занимавам в момента, е подготовката на документи, които в най-скоро време ще представя пред Съвета на директорите. Чрез тях ще поискам да обявим в най-кратки срокове няколко обществени поръчки.

Първата е свързана с ремонта на акушеро-гинекологичното отделение. Обявената преди няколко месеца процедура бе прекратена, тъй като и тримата участници в нея не отговарят на изискванията. По този начин за съжаление губим много време. Съжалявам, че тази сага върви повече от 12 години и се надявам в най-кротки срокове тя да бъде финализирана.  Другата обществена поръчка, която по спешност трябва да обявя, е за закупуването на хемодиализни машини. За тях са осигурени средства в размер на 150 хил. лв. Сумата е отпусната от здравното министерство. Законът позволява тази процедура да е по-съкратена и ще се възползваме от това право. За отделението ще се закупят чисто нови машини. По този начин ще подновим изцяло техническата обезпеченост на хемодиализата във Враца.

Третата обществена поръчка е за отделението по съдебна медицина. Тя е на стойност от 40 хил. лв.

Съветът на директорите трябва да реши моите предложения за промяна на работната заплата и разпределение на ДМС на персонала. Трябва да се свика извънредно заседание, на което да се вземе решение за теглене на кредит в размер на най-малко 10 млн. лв.

Вече сме пред договаряне и за отделение по инвазивна кардиология. Те поеха ангажименти да помогнат както за инвазивната кардиология , така и за съдовата хирургия. Това е един допълнителен начин да докараме повече средства от НЗОК.

Назначихте ли вече заместник-директори в болницата?

 От 15 август имаме главен счетоводител. Това е постижение за МБАЛ „Христо Ботев”, тъй като тук на тази длъжност нямаше такъв човек. В болницата работеха само оперативни счетоводители. Заместник-директор по медицинската част със сигурност няма да има, тъй като нямаме нужда от такъв човек. Искам просто да се сработим с наличния персонал и нещата да вървят. Аз не идвам като враг, а искам да помогна.

Дълговете на здравното заведение за колко години са натрупани?

От 2013 година досега. Те са основно към доставчици на стоки и услуги. Една част са генерирани от заработка към външни доставчици, но не са изплатени. Постоянно вървят дела срещу болницата. Има десетки. Сега персонала на лечебното заведение трябва да впряга сили, за да може да връща средства.

През 2018 година охранителна фирма „СИТИ СОТ“ се отказа да охранява врачанската болница заради натрупано огромно задължение. Ще има ли отново физическа охрана?

На този етап възстановихме само електронните охранителни системи. Направени са и електронни датчици за достъп на персонала. Сега не можем да си позволим физическа охрана. Надявам се тя да се възстанови, но не мога да кажа кога.

Ще бъдат ли продавани активи на болницата?

Да. С решение на Министерски съвет имаме разрешението да продадем сградата на ТЕЛК. В момента изготвяме документите за направата на данъчната й оценка , която ще бъде направена от лицензиран оценитал и едва тогава обектът ще бъде пуснат за продажба.

 
2019-08-23 09:57:49