Наташа Младенова: Бъдещето на Брусарци е моята мисия

Наташа Младенова: Бъдещето на Брусарци е моята мисия

 Наташа Младенова е втори мандат кмет на община Брусарци и вече обяви кандидатурата си за изборите наесен. За успехите, преодолените трудности и социалните неволи на населението, споделя Младенова пред „Северозапад днес“ в навечерието на традиционния празник на общината.

 

Г-жо Младенова, как посреща традиционния си празник община Брусарци? Постигнахте ли позитивни промени в населените места?

Видима е промяната в облика на града и на селата в общината. Строителната ни програма е изпълнена със собствени и целеви средства, както и от оперативни програми. Ремонтираме улици, разкриваме нови спортни площадки, с огромни усилия запазваме училища и детски градини, които не бива да падат в жертва на финансовата криза, защото винаги са били и трябва да останат като основа за изграждане на модерното и здраво общество. Разширихме и подобрихме качеството на предлаганите социални услуги в общината, активна ни бе подкрепата към действащите в общината клубове на пенсионера и инвалида, като отворихме и нови. Общинска администрация взе и активно участие във всички действащи програми, насочени към осигуряване на заетост на населението, както и осигуряване на независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора.

Посрещаме с вълнение празника на нашата община, който отразява всички нас, с нашето многообразие, емоции, действия. Но за да имаме основание да се поздравим в този ден, нашите предшественици са работели така, че Брусарци да го има. Сега е наш ред да съграждаме, да развиваме и подреждаме общината, в която сме родени или сме избрали, за да създадем дом и семейство. Защото най-голямото богатство са хората – трудолюбиви и гостоприемни, толерантни.

Напредъкът е видим, но колко лесно се постига той? Брусарци е малка община в най-бедния регион на ЕС. Кои са трудностите, които срещате в работата за нейното развитие?

Най-голямото предизвикателство са демографската криза, силно застаряващо население, високият процент на хора с увреждания и самотно живеещи граждани. Те изискват грижа от нас, за което се заделя и планира ресурс. Като добавим високия процент безработни, перспективата е увеличаване на лицата и семействата в неравностойно положение. Освен това голям дял от населението е с нисък образователен ценз, което пречи да се ангажира в пазара на труда.  

Изброените проблеми водят от своя страна до ниски собствени приходи на общината и липса на инвестиции в частния сектор. 

Какви мерки вземате, за да преодолявате тези сериозни дефицити?

На първо място се стремя да поддържам финансовата стабилност на общината и да осигурявам заетост на максимален брой хора по отворените оперативни, регионални и национални програми.  Заедно с екипа ми    се стараем да доставяме качествени административни услуги на населението и да разширяваме обсега на социалните услуги. Активно подпомага също дейността на читалищата и подкрепяме действащите клубове на пенсионера и инвалида.

Взели сме и други мерки за подпомагане на населението. Хората в община Брусарци ползват безплатен обществен транспорт. С решение на общинския съвет през 2012 г. се закупиха два буса, които осигуряват сутрин и вечер транспорта на населението в общината. За хората с увреждания пък бе закупено специализирано превозно средство по проект „Независим живот“, необходимо за техните нужди. Разполагаме и с напълно изградена система за видео наблюдение в общината.

Изброихте постижения на екипа си от началото на своя кметски мандат. Вече е факт и кандидатурата Ви за местния вот наесен. С каква мотивация влизате отново в кметската битка?

С общи усилия и упорита работа успяхме да постигнем поставените цели през изминалите четири години, а именно - реализацията на проекти, свързани с подобряване на инфраструктурата и благоустрояването в населените места.

Вече два мандата хората от общината ми гласуваха доверие, което аз оправдах. Продължавам със същата упоритост, вяра и всеотдайност да работя за тях, да им бъда в помощ и решавам техните проблеми.

Кои са акцентите в програмата за празника на общината тази година?

Тази година се навършват 35 г. от обявяването на Брусарци за град и 41 г. от учредяването на общината с указ. И двете годишнини предполагат почетно отбелязване.

Започваме утре с литургия в храм “Св. Параскева” и дефилир от към централния площад, воден от младежки духов оркестър - Берковица и мажоретен състав от град Брусарци. Следва богата концертна програма край алеята на занаятите и изкуствата на градския площад. Малко по-късно ще дадем старт на тържествената сесия на общинския съвет с водосвет за здраве.

Вечерта ще има поредица концерти, кулминацията на които ще са изпълненията на Тони Дачева. Богата музикална програмата ще има и в събота. Тя ще завърши с концерт на нашия звезден гост Драган Коич – Кеба, заря и народно веселие.

Какво бихте пожелали на своите съграждани в навечерието на празника?

Скъпи жители и гости на община Брусарци, от името на общинска администрация и лично от мое име имам честта и удоволствието да се обърна към всички вас и да ви поздравя с 35-та годишнина от обявяването на Брусарци за град и 41 години от учредяването на община Брусарци!

Благодаря на всички, които обичат нашата община и с воля, надежда и с труда си допринасят за нейното развитие и просперитет. Убедена съм, че благодарение на съвместните усилия на общината, общинския съвет, институциите, бизнеса и на енергията, инициативността и волята на гражданите, ще постигнем по-добро бъдеще и ще продължим да отстояваме авторитета и доброто име на града и на Община Брусарци.
Изразявам признателност и уважение и към всички вас, които по различни начини помагате за утвърждаването на Брусарци, като красива и съвременна българска община! И нека винаги помним, че съдбата на Брусарци всякога трябва да ни интересува, да е близка до нашите сърца, защото съдбата на града и общината е наша отговорност!
Нека с достойнство пазим и предаваме на идните поколения традициите и изконните български добродетели, единни и мъдри при решаване на проблемите на общината. Заедно да работим за нейното развитието и за превръщането и в желано място за нашите деца, нашите партньори, туристи и гости.

Пожелавам на всички вас здраве, щастие, успехи във всичко!

Честит празник!


сн.1


2019-08-15 16:59:29