Ректор доведе студенти от четири континента във Враца

Ректор доведе студенти от четири континента във Враца

„За мен Враца е специално място, защото това е моят роден край. Това е едно от местата, от които започва България“. Това каза ректорът на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ – проф. д-р Христо Бонджолов във Враца пред студентите, участници в 42-то издание на Международния летен семинар по български език и култура. Той посочи още, че това е градът на гениалния поет - Христо Ботев и отправи специални благодарности към кмета на Община Враца – Калин Каменов за гостоприемството.

Групата от над 110 студенти от 36 държави от 4 континента бе посрещната в Регионалния исторически музей във Враца от заместник-кмета Петя Долапчиева, която приветства участниците в семинара и връчи на ректора на висшето учебно заведение, поздравителен адрес от името на кмета на града.

„Изключително много се радвам, че извън пределите на нашата родина има хора, които ценят благозвучието на българския език. Вие, в качеството си на посланици на науката, сте повод за гордост и радост за всички нас“, се казва в адреса.

В рамките на визитата си в Регионалния исторически музей, чуждестранните студенти се запознаха с историята на града и разгледаха Рогозенското съкровище. Програмата продължава със светлинно шоу в пещерата Леденика.

Международният летен семинар по български език и култура се организира от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

Основната цел на превърналия се в традиционен форум е да утвърждава българистиката в чужбина.
2019-07-27 14:45:14