Съветници се надигнаха срещу декларация на Цветелина Дамяновска

Съветници се надигнаха срещу декларация на Цветелина Дамяновска

Да бъде изготвена декларация, която да се изпрати до Министерството на здравеопазването. Чрез документът ще се настоява министър Ананиев да се яви пред Общинския съвет във Враца и даде пълен отчет за състоянието на МБАЛ „Христо Ботев”, както и здравното министерство да обезпечи поискания от лечебното заведение банков кредит. Това решиха снощи на свое извънредно заседание местните парламентаристи. Поводът за обединяването им за изготвяне на декларация е внесената такава от общинския лидер на БСП Цветелина Дамяновска. По време на вчерашното заседание тя поиска колегите и да приемат, изготвената от нея декларация до Министерството на здравеопазването.

„Състоянието на МБАЛ „Христо Ботев” е тежко. Справките показват, че с 10 процента е намалял пазарния дял на лечебното заведение. С 1/3 пък са намалели приходите. 17.5 млн. лв. са загубите на болницата. Закрити са редица отделения. За последните 4 години държавата е останала безучастна към МБАЛ „Христо Ботев”. Настояваме за ангажираност на държавата и пренасочване на средства към врачанската болница. Враца няма време за отлагане. Настояваме кметът Калин Каменов да се оттегли като представител на общината и местния парламент в лечебното заведение.”, се казва в декларацията на социалистите.

Цветелина Дамяновска се обърна и към градоначалника Калин Каменов, като заяви, че е потресена от факта, че той е „абдикирал“ от задълженията си като кмет и не е положил усилия да помогне за преодоляването на кризата във врачанската болница.

Декларацията, предложена от червената лидерка, беше отхвърлена от всички общински съветници, тъй като според тях с нея се открива политическият сезон. Според местните парламентаристи проблемите идват от управлението на здравното заведение. 

„Абдикирането” на държавата от проблемите във врачанската болница провокира Борислав Банчев да отправи предложение в пленарната зала. Според него всички 10 общини, които са акционери в лечебното заведение трябва да изкупят дяловете на МБАЛ „Христо Ботев”. Чрез тяхна помощ здравното заведение ще може да си стъпи на краката, коментира Банчев.

„На врачанската болница може да й се помогне само ако работи добре. Факт е, че задълженията са повече от приходите. Един от вариантите за спасяването на лечебното заведение е изтеглянето на кредит, който да бъде гарантиран от държавата. Не приемам квалификации, че нашата болница е фалирала и потънала.”, заяви кметът Калин Каменов.

В крайна сметка Общинския съвет се обадени около идеята да се изготви декларация до Министерството на здравеопазването, чиито окончателен вариант да бъде приета на следващото заседание на местния парламент, което ще се състои на 30 юли.
2019-07-26 10:09:22