Митрополит Григорий отслужи литургия за празника на Струпешкия манастир

Митрополит Григорий отслужи литургия за празника на Струпешкия манастир

Кметът Валери Ролански дари овце за курбана

 

Стотици миряни се стекоха тази събота на храмовия празник на Струпешкия манастир "Свети Илия". Архиерейска литургия по този повод отслужи Врачанският митрополит Григорий. Той благослови вярващите и ги поръси за здраве.

През тази година започнаха значителни ремонтни дейности по манастира. Неговата реконструкция се извършва по Програмата за развитие на селските райони и е на стойност около 2 млн. лв. Предвижда се ремонт на покрива и цялостно външно обновяване, както и вътрешен ремонт на пострадалите от пожар стаи.

Тази година вкусен курбан за всички християни, почели празника сготви Георги Братанов от с. Батулци, а овцете бяха дарение от кмета на община Роман Валери Ролански, който почете празника, заедно със зам.-кмета Николина Кътовска и кметовете на Струпец, Радовене и Курново.

"За мен е чест да бъда сред дарителите на курбана, защото възраждането на нашата община започна и редом с новите инфраструктурни обекти- улици, пътища, площадки обновеният манастир ще привлича още повече туристи и гости в община Роман", заяви кметът Ролански, за което благодаря на усилията на митрополит Григорий.

Десетки фамилии от София, Враца, Мездра, Роман и Плевен запалиха свещичка за здраве и пиха от студената манастирска вода, а след това се разположиха в сенчестия двор на светата обител, за да се насладят на красотата на благословеното от бога място.


сн.2
сн.2
сн.3
сн.5
сн.6


2019-07-21 09:58:03