Химици изригнаха срещу неизплатени заплати

Химици изригнаха срещу неизплатени заплати

На мълчалив протест се събраха днес близо 50 бивши служители на фалиралия торов завод „Химко” във Враца. Недоволството от неизплатените им трудови възнаграждения от близо 17 години те изразиха пред сградата на Окръжния съд в града.

„Докога ще продължи това обжалване пред столичните правораздавателни институции? Тези пари са изработени и ние искаме да си ги получим. Вече 17 години мълчаливо чакаме да вземем парите си, но за съжаление сагата продължава”, заявиха химиците.

По време на днешния протест обаче не се появи синдикът на торовото дружество Росица Томова. Това разгневи още повече служителите на затъналото дружество, тъй като по този начин няма кой да даде ясен отговор на въпросите им.

В края на март стана ясно, че производството по несъстоятелност на „Химко“ е пред приключване. "Съдебният акт за разпределение на сумите, които имат да получават бивши работници и служители, е потвърден от апелативния съд. Очаква се това решение също да бъде върнато във врачанския съд и синдикът да предприеме действия по изплащането на дължимите средства“, обяви съдия Снежана Наумова.

Тя допълни, че се очаква да бъдат извършени и другите действия по Търговския закон, а именно – заличаването на дружеството от регистъра като юридически субект.

В списъка с кредиторите, които чакат пари от „Химко“ попаднаха 693 работници и бивши служители, чиито обезщетения са за 1 318 532 лева. На опашката обаче са и НЕК, и „Булгаргаз“, които също като бившите химици чакат разрешението на сагата от 17 години.

От края на март до края на май обаче решението от апелативния съд не може да стигне до врачанския, което да развърже ръцете на синдика Росица Томова и тя да нареди платежните с одобрените от магистратите суми.


1


2019-05-21 11:52:31