Започват масови проверки на автобусите

Започват масови проверки на автобусите

Масови проверки за слагане на коланите от пътниците в автобусите започна Пътна полиция. Операцията, която е част от календара на TISPOL - Европейската мрежа на службите на Пътна полиция, е в сила до 19 май. При нея ще се проверяват и шофьорите на тирове.

В момента слагането на колан в автобуса е задължително, ако превозното средство е оборудвано с такива. Всеки непоставил предпазните средства пътник се глобява с 50 лв. Толкова е санкцията и за шофьора. Той е длъжен да инструктира пътниците да сложат коланите си и да не тръгва, преди да се убеди, че всички са го направили. Малко над месец остава до влизане в сила на задължението всички автобуси, които извършват курсове над 30 км, да са с колани. Промените в Закона за автомобилните превози бяха приети след катастрофата в Своге и са публикувани в “Държавен вестник” на 28 септември. Срокът за поставянето на коланите бе 9 месеца.

От 28 юни освен това задължение влизат в сила и санкциите. Наказва се с глоба 500 лв. водач, който управлява моторно превозно средство, което не е оборудвано с обезопасителни колани. 3000 лв. пък е глобата за този, който разпореди или допусне да се превозят пътници, без автобусът да е оборудван с колани.
2019-05-14 16:33:42